Támogatás

2024.01.16. 16:18

Vezeték nélküli ultrahanggal dolgozhatnak a Miskolci Légimentők (fotók)

Miskolc - Nagy segítség a gyors, és pontos diagnózisban az új eszköz.

Tiszlavicz Luca

Az adományozók és az adományozottak

Fotó: Ádám János

Két darab Linearis – Konvex probe-al rendelkező Vscan Air vezeték nélküli ultrahang készülékkel bővült a Miskolci Légimentő Bázis eszközállománya. A berendezést még 2023. novemberében tudták megvásárolni a BorsodChem Zrt, az Edelényi Futók Egyesülete és Berente Község Önkormányzatának támogatásából. A készülékeket január 16-án adták át szolgálatra a bázison.

Nagy segítség a diagnózisban

„Ez egy Vscan Air eszköz, ami ultrahangozásra jó. Hordozható és különlegessége, hogy vezeték nélkül működik, a nevében az Air kifejezés utal erre – mondta el dr. Constantinovits Miklós kivonuló mentő orvos. „Össze tudjuk kötni a rendelkezésünkre álló tablettel, így ott tudjuk nézni, amit az ultrahang mutat a beteg kapcsán. Az eszközt a betegellátás bizonyos fázisában, szakaszaiban tudjuk használni. Számunkra egy döntés támogató szerepe is van. Traumás betegnél egy autó vagy vonat balesetnél nagy segítség tud lenni számunkra, abba, hogy megállapítsuk van-e belső vérzése az illetőnek a baleset következtében.” - tette hozzá.

Készpénzre váltott testmozgás

Az eseményen részt vettek a BorsodChem Zrt, az Edelényi Futók Egyesületének és Berente Község Önkormányzatának képviselői is.

,,Cégünknél kiemelt figyelmet fordítunk az egészségkultúra megteremtésére, valamint az egészséges életmód és tömegsportok népszerűsítésére támogatására” – mondta el Varga Béla a BorsodChem Zrt. HR és kommunikációs igazgatója. Hozzátette, ezért 2018-tól van egy komplex egészség és mozgás programjuk, amit a munkavállalóik nagyon szeretnek és lelkesen művelnek. „A tavalyi évben főtámogatói lettünk a 33. Bódva-völgyi Maratonnak. Ennek a futóversenynek az eredményhirdetésén csatlakoztunk a szervező Edelényi Futók Egyesületéhez és adtuk át azt az adományt, ami a munkavállalóink összefogásával jött létre.” – emelte ki az igazgató. „Ennek pedig az a története, hogy az előző évben a Magyar Szabadidősport Szövetség által meghirdetett országos versenyen elnyerte cégünk az ország legsportosabb munkahelye címet. A munkavállalóink szabadidős testmozgással töltött perceit készpénzre váltva adtuk át a futóverseny eredményhirdetésén az egy milliós forintos adományunkat, amellyel a Miskolci Légimentő Bázis eszközbeszerzését támogattuk. Örülünk, hogy segíthettünk.”

Jobb körülmények a bázison

A Miskolci Légimentő Bázis évtizedek óta működik, Tavaly pedig egy beruházásnak köszönhetően egy darab mentőhelikopter befogadására alkalmas fűthető hangárt és garázst, öt személy elhelyezésére megfelelő blokkot, egy fedett-nyitott gépkocsiparkolót, négy zárt tárolót, valamint egy zárt szennyvíztárolót alakítottak ki.

,,Az új bázis építés egy régóta várt jelentős minőségi változás az eddigi körülményekhez képest Miskolcon – mondta el Dr. Gebei Róbert a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. orvosigazgatója.

,,Egy teljesen új építésű bázis, mindenkinek saját szobával, a helikoptert fűtött hangárban tudjuk tárolni. Örülünk, hogy ez megvalósulhatott. Az itt dolgozók is sokkal komfortosabb tudják eltölteni a szabad perceiket. Nagy segítség a mostani fejlesztési is a számukra, hiszen mind a hét helikopteren, és bázison használják az ultrahangot a betegellátás során az orvosok.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában