Figyeljünk!

2023.10.14. 19:00

Gödörbe rántottak egy látássérültet a vakvezető kutyájával!

Prepszl Tamás és kutyája egy kéretlen és szabálytalan „segítségadási” kísérlet és az útépítők gondatlansága miatt került veszélyes helyzetbe.

Boon.hu

Prepszl Tamás és vakvezető kutyája Pixel

Forrás: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

Az esetet a kutyát kiképző Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola tette közzé, mint írták: a szomorú eset aktualitása, hogy október a látás hónapja és október 15-e a nemzetközi fehér bot napja.

Prepszl Tamás és vakvezető kutyája, Pixel szeptemberben egy útfelbontáshoz ért a harmadik kerületben. „Miután átkeltünk a zebrán a kereszteződésben odaugrott egy ember és ahelyett, hogy megkérdezte volna, segíthet-e, megfogta a kutya vakvezető hámját és megrántotta, ami tilos, hiszen egy látássérült ember ezen keresztül követi a kutya mozgását. Ettől Pixel megijedt és hirtelen meg akart fordulni, ezzel megrántott engem. Emiatt a nehéz hátizsákommal és a kutyámmal együtt mind a ketten egy gödörben kötöttünk ki. Ez nem volt se leszalagozva, se elzárva, pedig azt érzékelni tudtam volna, mert ha ahhoz hozzáérek, akkor jobban vigyázok, de így nem tudtam, hogy ott gödör van” – mondta Prepszl Tamás.

Így markolt rá a "segítő" a hámra és okozott vele balesetet
Forrás: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola Alapítvány

Otthagyta őket a „segítségnyújtó”

A gödör szerencsére fél lábnyi volt, ezért megúszta kisebb sérülésekkel, ami nem menti fel a járókelőt a helytelen segítségadás és az építkezőket a gondatlanság alól.

Sokkal nagyobb baleset is történhetett volna.

Tamás a hátizsákjára esett rá háttal és csak a térde sérült meg. Ennél sokkal jobban fáj neki, hogy az ember, aki segítségadás címén megbonyolította az átkelésüket, mire kikászálódtak a gödörből, addigra segítségadás nélkül távozott.

Szakmai vélemény

„Tamásék esetében úgy lehetett volna helyesen segíteni, hogy megérintjük a vállát, köszönünk neki, és elmondjuk, hogy szeretnénk szólni, mert épp egy útépítés miatt megváltozott a közlekedés, szüksége van-e bármilyen segítségre. Ha azt mondja, hogy igen, elfogadja a segítséget, érdemes megkérdezni, hogyan tudunk segíteni. Azután követve a hat pontban leírtakat, elkerülhetjük a balesetveszélyes helyzetet. Tamás megrángatása és cserbenhagyása szégyenletes történet, szerencsére ritkán fordul elő ilyen eset, viszont mindenképpen felhívja a figyelmet arra, hogy továbbra is nagy az ismerethiány, több tájékoztatást kell adnunk a látó embereknek” – mondta Vida Zoltán, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola tapasztalati szakértője, aki vakvezető kutyával közlekedik.

Egy építési területnél történt az eset
Forrás: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola Alapítvány

Így segítsünk helyesen a vakvezető kutyásoknak

Hat pontban foglalták össze, hogyan segítsünk helyesen a vakvezető kutyásoknak a közlekedésben. Azzal a céllal adjuk közre, hogy az íratlan szabályból írott legyen. Hogy az ismerethiány miatt ne kerüljön veszélyes helyzetbe egyik vakvezető kutyával közlekedő látássérült sem.

Kezdjük azzal, hogy mit ne csináljuk, mert rossz helyzetet teremtünk vele. Sok olyan történet jut el az alapítványokhoz, amikor kérdés nélkül úgy ráncigálnak át a zebrán, tolnak fel a járműre látássérült embert, hogy ő csak várakozott, nem állt szándékában átkelni, járműre szállni. Fehér botosok és vakvezető kutyások egyaránt járnak így.

Vegyünk egy jellemző alaphelyzetet. A látássérült ember vakvezető kutyával áll, és úgy látjuk, hogy elbizonytalanodott. Sok helyen előfordulhat, zebránál, járdán, aluljáróban vagy akár egy lépcsőházban. A lényeg, hogy ebben a sorrendben tudunk helyesen segíteni:

1. Odalépünk hozzá, megérintjük a vállát vagy a könyökét.

2. Köszönünk neki és megkérdezzük, hogy tudunk-e segíteni valamiben.

3. Megvárjuk a reakcióját, hogy meggyőződjünk róla, szüksége van-e segítségünkre vagy nem. Ha például vár valakire, akkor nincs szüksége segítségre. Persze, ha úgy látjuk, olyan helyen várakozik, ahol nincs biztonságban, akkor erről tájékoztatnunk kell.

4. Ha a látássérült azt mondja, hogy szüksége van a segítségadásra, akkor várjuk meg, amíg elmondja, hogyan történjen. Az is jó, ha mi kérdezzük meg.

5. Vakvezető kutyával közlekedő látássérült esetében fennáll az a lehetőség, hogy megkéri a látót, menjen előre és ő majd követi a kutyájával. A vakvezető kutya ugyanis képes erre.

6. A másik lehetőség, hogy a látó odaáll arra az oldalra, amelyiken nincs kutya, ez általában a jobb oldal, odanyújtja a könyökét, vagy ha a látássérültnek úgy kényelmesebb, akkor megfogja a látó vállát, és úgy indulnak el.

Pixelt is érzékenyen érintette az eset
Forrás: baráthegyi

Fontos, hogy a gazda a hámon keresztül érzékeli a vakvezető kutya mozgását, ezért soha nem szabad a hámot tartó kezet vagy a hámot megfogni, megrántani, eltéríteni. Aki autót vezet, tudja, hogy az utasoknak vezetés közben tilos a kormányt vagy a kormányt tartó kezet lökdösni, ráncigálni. Ugyanerről van szó a vakvezető hám esetében is.

Széles körben ismertebb korábbi tájékoztató anyag.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában