Ünnep

2023.09.10. 15:50

Mária Búcsút tartottak Diósgyőrben

A Diósgyőri római katolikus templom és környéke ismét otthont adott a már hagyományos vallási ünnepnek.

Az ünnepi alkalom vasárnap 10:30-kor a diósgyőri országzászló felvonásával kezdődött meg, majd a menet Mária-énekeket énekelve a plébánia udvarára vonult.

Fotó: Ádám János

Az ünnepi alkalom vasárnap 10:30-kor a diósgyőri országzászló felvonásával kezdődött meg, majd a menet Mária-énekeket énekelve a plébánia udvarára vonult. A templomban 11 órától szentimisét celebrált Babály András nyírbátori plébános, majd ezt követően körmenetet tartottak a templom körül. A délután kezdődő programokban a diósgyőri óvodák, iskolák gyermekeinek műsorát követően fellépett a Szinvavölgyi Néptáncműhely AMI utánpótlás csoportja, valamint a Ködmön Formációs Táncegyüttes és a Diósgyőri Jazztánc Klub is. A kulturális programot az Ildi Rider Zenekar koncertje zárja. A hagyományoknak megfelelően, a plébánia előtt, valamint a II. János Pál pápa téren egész napos kirakodóvásár és vidámpark is várta a látogatókat. A búcsú a 18:30 órától kezdődő a szentmisével zárul a templomban.

Jelentős vallási esemény

A Mária Búcsú egy olyan katolikus vallási esemény, amely a Mária tiszteletének és imádatának szentelt ünnep vagy esemény. Mária a katolikus hagyományban Jézus Krisztus anyja, és nagy tisztelet övezi őt. Különböző országokban és régiókban különböző időpontokban tartják meg a Mária Búcsúkat, és azok a helyi hagyományok és kultúrák függvényében különböző formákat ölthetnek. Ezek az események gyakran összekapcsolódnak egy-egy szentély vagy Mária-szentély meglátogatásával, imádságokkal, liturgikus szertartásokkal és vallási ünnepségekkel. A Mária Búcsúk lehetnek regionális vagy nemzeti jellegűek is, és néha sok embert vonzanak az adott régióba vagy városba. Az időpontok és a részletek változhatnak az egyes helyeken, és a Mária Búcsúk lehetnek ünnepi alkalmak, amikor a hívők elmélyíthetik hitüket és közelebb kerülhetnek Máriához, a katolikus vallás egyik fontos szentjéhez. Az események során gyakran lehetőség van a szentélyek vagy bazilikák látogatására, ahol Mária tiszteletének különleges kegyhelyei találhatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában