Jólelkű emberek

2023.02.10. 16:00

A halál torkából mentették meg (videóval)

A védett foltos szalamandrára egy kuka mellett kidobva lelt rá egy tiszaújvárosi ember.

DA

Biztonságban, Kerékgyártó Márton kezében

Fotó: Mályi Madármentők

A Mályi Madármentő Állomást riasztották január végén: foltos szalamandrát dobtak ki egy hulladéktároló mellé Tiszaújvárosban. A megtaláló hölgy elvitte a mentőállomásra az kétéltűt. A szervezet rendőrségi feljelentést tett.

– A hölgy elmondta nekünk, hogy a házak között sétálva találta meg a kuka mellett a foltos szalamandrát, magas, az alján földet tartalmazó befőttes üvegben. Ez a faj városban nem, csak hegyvidékeken él, legközelebb talán Lillafüred környékén. Emiatt feltételezhető, hogy illegálisan begyűjtötte valaki, aztán megvált tőle – mondta Lehoczky Krisztián, a Mályi Madármentő Állomás vezetője. – A szalamandrának nincsenek olyan tapadókorongjai, mint a gekkónak, ezért az üvegből esélye sem lett volna magától kimászni, még úgy sem, hogy azt nem fedték le. Ott pusztult volna el benne. Itt állatkínzás és természetkárosítás is történt, hiszen gerinces védett állatról van szó. A Büntető Törvénykönyv alapján, ha a természetkárosítás eléri a fokozottan védett egyed legalacsonyabb értékét, ami 100 ezer forint, akkor 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az elkövető. Ha pedig a legmagasabb értéknek a kétszeresét, azaz 2 millió forintot, akkor 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető a tettes.

Tavasszal szabad lehet

Az állat sértetlenül átvészelte a traumát, bár lefogyott.

– Azt nem lehet tudni, hogy mennyi ideig tartózkodott az üvegben a szalamandra, de egy hétnél tovább a kétéltűek sem bírják étlen, szomjan. Elvittem a barátomhoz, Kerékgyártó Mártonhoz, aki hüllőkkel és kétéltűekkel foglalkozik, hogy a gondját viselje. Marci elmondta, hogy egy fiatal hím egyedről van szó és erőteljes hízókúrára van szüksége, hogy tavasszal már fitten és frissen térhessen haza. Addig ő fogja elszállásolni, aztán elengedjük a Bükki Nemzeti Park területén. A foltos szalamandrák nedves, sötét, puha talajú, erdős, cserjés, mohás részeken élnek a természetben és rovarevők. Télen nyugalmi időszakuk van, de az idei enyhe tél miatt lehetséges, hogy ez az egyed hamarabb előbújt. Egyébként március második-harmadik hetében szoktak előjönni. A barátom pár napja beszámolt róla, hogy berendezett a szalamandrának egy falevelekkel teli terráriumot, ahol jól érzi magát, szépen eszik és gyarapodik – osztotta meg az állatmentő. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában