Népszerűek

2023.01.25. 16:00

Ezt a törpekutyák sem ússzák meg

Jellemzők a különböző viselkedésbeli problémák, különösen az agresszió és a szeparációs szorongás.

ÉM

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a legkülönfélébb apró termetű kutyák, vélhetően az egzotikumuknak, illetve esetenként a szűkös körülményeknek, a vélt egyszerűbb tartási környezetnek a hatására döntenek sokan a törpe fajták mellett. Azonban őket sem kímélik a kutyabetegségek, a legjellemzőbbekről kérdeztük dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász klinikus szakállatorvost, a Miskolci Állatkórház állatorvosát. 

Teljes lehet a gyógyulás

Törpe fajtáknál előfordulhat a brachicephal szindróma, ez a nyomott orrú kutyák betegségcsoportjának összefoglaló neve: ez áll a beszűkült orrnyílásokból, a rövid orrjáratból, az elongált lágyszájpadlásból és a tracheakollapszusból vagy tracheahipopláziából. Ha egy francia vagy angol buldogra gondolunk, akkor ezenfelül az emésztőszervi problémák, másrészt a bőrgyógyászati gondok jutnak rögtön eszünkbe. Allergiás megbetegedések, eleségintolerancia gyakran előfordulhat. Eliminációs diéta, provokációs diéta, ill. allergiás vérteszt segíthet a diagnózis felállításában. Kezelése élethosszig tart. Ha törpe fajtákra gondolunk, akkor a tracheahipoplázia mellett – ami egy komoly és sokszor élethosszig tartó kezelést igénylő betegség – jellegzetes betegség a térdkalácsficam, illetve a Perthes-kór. Ortopéd szakorvost, rtg.-vizsgálatokat és gyakran műtéti ellátást igényelnek. Ellátás után teljes gyógyulás várható. Törpe fajtáknál, különösen nyomott orrú fajtáknál jellemzőek a szembetegségek, különösképpen a szemhéj rendellenes állásának különböző formái. Sokszor szemész szakorvosi kivizsgálást, hosszas szemészeti kezelést és műtétet is igényelnek. Törpe fajtákra jellemzőek a különböző viselkedésbeli problémák, különösen az agresszió és a szeparációs szorongás. Ellenük etológus szakemberrel, funkcionális játékokkal, gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel tudunk küzdeni. A hipo­glikémia, ami a vércukorszint leesését jelenti, szintén gyakori jelenség törpe fajtáknál. Megfelelő taplálással és odafigyeléssel a probléma megelőzhető. A portoszisztémás sönt betegség ritka, de törpe fajtában gyakrabban fordul elő, mely során az érfejlődési rendellenességnek köszönhetően keverednek toxinok a véráramba. Jellegzetes tünetek alapján és speciális hasi ultrahangvizsgálattal diagnosztizálható – mondta el a szakember. 

Várjuk leveleiket! 

Az Észak-Magyarország Kisállat oldalán tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos, dr. Pál Petra kamarai specialista, a Miskolci Állatkórház állatorvosa és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász klinikus szak­állat­orvos, a Miskolci Állatkórház állatorvosa válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket az [email protected] címre várunk. Az akut problémákkal kérjük, hogy keressék fel állatorvosukat! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában