Barlangok hónapja

2022.03.20. 19:00

Feltáruló barlangcsodák

Különleges barlangokat mutat be a barlangok hónapjában az Aggteleki Nemzeti Park.

DA

Fotó: Ádám János

Márciusban ünnepeljük a barlangok hónapját, amikor az időjárás melegebbre fordulásával újra feltárulnak a Föld mélyének szépségei a nagyközönség előtt is. Ebben az időszakban a legtöbb nemzeti park kiépített barlangjai kedvezményesen látogathatók.
 

Ivóvíz tör föl belőle 
 

Az Aggteleki Nemzeti Park pedig a kiemelt időszakban kevéssé ismert barlangcsodáit mutatja be online felületein. Elsőként a fokozottan védett Frank-barlangot ajánlja a barlangászok és a természet iránt érdeklődők figyelmébe. Az 1971-ben feltárt patakos barlang bejárata a Szögligettől 2 és fél kilométerre fekvő Alsó-hegy délnyugati oldalában nyílik. 

 

Különlegessége, hogy a hegyen egyedül a Frank-barlangban tártak fel a középső triász korból való gutensteini mészkövet. Hidrológiai jelentősége pedig, hogy az ivóvízként hasznosított Csörgő-forrás rendszeréhez tartozik – írja honlapján a nemzeti park. 

 

A járatokban él nagy és kis patkósdenevér, vízi és közönséges denevér is. A Frank-barlang egy fokozatosan bővülő, kétfelé ágazó, majd újra egyesülő, 60 méter hosszú lejtős járattal indul, amely 16 méteres aknában ér véget. Néhány kisebb függő cseppkő található itt. 

 

A második része egy nagy méretű, állandóan aktív vízfolyással rendelkező járat, ahol agyagpiramisok alakultak ki. Ez szifonokban gazdag, amelyek folyamatosan vagy időszakosan víz alatt lévő barlangi medrek. A második járaton továbbhaladva a Nyelő-szifonba érünk. Az itt elnyelődött víz 16 óra elteltével az Acskó-forrásban, valamint 44 óra múlva a Csörgő-forrásban lát napvilágot. Északnyugatra fordulva pedig a Forrás-szifonban lyukadunk ki, amelyet 1976-ben a Debreceni Könnyűbúvár Klub tagjai megpróbáltak átúszni. 3 méter után egy levegős fülkébe jutottak, de később az aljzaton felhalmozódott agyag megakadályozta a továbbjutásukat.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában