Pályázat

2022.03.02. 11:00

Beporzók nélkül komoly élelmezési gondok lennének

Apagyi Beáta

Jó célt szolgál a kezdeményezés: a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) pályázat meghirdetésével kívánja felhívni a figyelmet a beporzó rovarokra, az őket veszélyeztető tényezőkre, védelmük fontosságára, lehetőségeire. 

 

„Lassan itt a tavasz, ideje nagyokat kirándulni! Ébredezik az élővilág, rovarok zsongásától, zümmögésétől lesz hangos a mező. Szerepükről, jelentőségükről gyakran megfeledkezünk, pedig tudjuk, milyen nélkülözhetetlenek is ők és a tevékenységeik nekünk, embereknek is. Érdemes jobban megfigyelni őket! Gondoljunk csak a méhekre! Nélkülük – legfőképpen beporzótevékenységük nélkül – komoly élelmezési problémák léphetnek fel, ugyanis legtöbb növényünk számára ahhoz, hogy termést hozzon, elengedhetetlen a beporzók segítsége. 


Számuk azonban a különböző hatások, emberi tevékenységek következtében az elmúlt időben sajnos nagyon megfogyatkozott, így védelmükre különösen nagy figyelmet kell fordítanunk!” – írja az igazgatóság a weboldalán. 
 

Díjazás, kiállítás 
 

Az alkotói pályázatra három kategóriában lehet nevezni. Az ezzel kapcsolatos pontos leírást, a formai követelményeket, a beküldés módját a www.bnpi.hu oldalon minden érdeklődő megtalálja. 


A beküldési határidő április 30. Az eredményhirdetés során kategóriánként az első három helyezett részesül díjazásban. Továbbá a legszebb, legkreatívabb pályaművekből kiállítást rendeznek. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában