Hitélet

2022.03.27. 12:00

A nagyböjt üres Isten nélkül

A helyesen végzett böjtben határaink tiszteletben tartása és a megfelelő időgazdálkodás is segít.

A böjtöt rendkívül sokféleképpen értelmezzük manapság. Leggyakrabban a fogyókúrához kapcsolódóan találkozunk a kifejezéssel. Viszont a nagyböjt időszaka egyértelműen a keresztény valláshoz kötődik. Ilyenkor a hívek bűnbánatot tartanak és különféle felajánlásokkal tesznek azért, hogy méltóképpen készülhessenek húsvétra, Jézus Krisztus feltámadásának ünnepére. 

 

Most van itt az ideje

 

- Egészen az óegyházig, a 4.-5. századig visszanyúlik az evangélikus egyház liturgiai rendszere, ami előírja, hogy az egyházi év, hogyan épüljön fel. Ezt a reformáció ellenére átvettük a katolikus egyháztól. Kivéve azokat a szokásokat és ünnepeket, amelyek véleményünk szerint a Szentírás szövegével nem egyeztethetők össze – mondta Sándor Frigyes, a Miskolci Belvárosi Evangélikus Gyülekezet lelkipásztora. - A negyven napos böjtöt mi is megtartjuk, ezzel készülünk a húsvéti nagyhétre. A jelenlegi háborús helyzet különös aktualitást ad a böjti időnek.
 

Lelki megtisztulás

 

A böjtnek nem az a lényege, hogy valamilyen wellness programot valósítsunk meg.

 

- A fogyókúra önmagában még nem böjt, hiszen fő célja, hogy leadjuk a súlyfeleslegünket. A vallásos értelemben vett böjtölés a lélek megtisztítására fókuszál, de nem teljesítményközpontúan, hanem Istent helyezve a középpontba. Ebben az időszakban a testet a léleknek és a szellemnek a szolgálatába igyekszünk állítani, hogy ismét összhangba hozzuk az Úr személyesen ránk szabott akaratával a hétköznapokban, még húsvét előtt. Ennek rendelődik alá mindenfajta ételmegvonás és önmegtartóztatás. Továbbá idetartoznak a rendszeres imádság és csendesség tartása, a kedvesség mások felé és a jó cselekedetek is. Ez abban segít minket, hogy közelebb kerüljünk a Teremtőhöz és kiélesedjen a lelki hallásunk az Ő szándékai iránt. A testünk egy eszköz a világunk alakításához. Azon keresztül érzékeljük a valóságot és annak segítségével kommunikálunk – magyarázta a lelkipásztor. 

 

Fontos az odaszánás

 

A böjtöt egyszerű gyakorlati dolgokkal, keretekkel segíthetjük. 

 

- Hiába végzünk komoly böjti cselekedeteket, hogyha közben nem szánjuk oda magunkat. Ebben néhány alapvető dolog is segít. Mindenki a saját adottságainak megfelelően végezze a böjtöt, odafigyelve rá, hogy ne zsigerelje ki a testét! Viszont ilyen lehet a helyes időgazdálkodás is. Például, ha beírjuk a naptárunkba az időszakot és a hozzá kötődő egyházi alkalmakat, amiből nem engedünk. Közösségünkben heti bűnbánati istentiszteleteket tartunk, amikor körüljárjuk a lehetséges bűnöket. Az otthoni imádságainkhoz pedig Bibliaolvasó Kalauzt használunk, amelyben minden napra egy-egy Igéhez magyarázat tartozik. Az imádságot és Biblia-olvasást igyekszünk odafigyeléssel végezni és próbáljuk átélni a szöveg mondanivalóját – javasolta az evangélikus lelkész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában