Ezt írtuk 2012-ben

2022.02.09. 07:30

Eger elvitte a fesztivált

„A vár elesett” – kommentálta cikke címében az Észak-Magyarország a hírt, hogy bejelentették: költözik a Kaláka.

ÉM

Fotó: Bánkúti Sándor

„Kedves kalákások! Megvan a fesztivál új helyszíne és időpontja, a részleteket február 7-én jelentjük be.” A fenti mondatot a Kaláka Fesztivál hivatalos oldaláról idézte az Észak-Magyarország, 2012. február 2-án. Csakhogy akkor már tudni lehetett: innentől nem Miskolc lesz az addig a városhoz nőtt Kaláka Fesztivál otthona. Az egyik Heves megyei portál ugyanis megírta: a névadó Kaláka együttes tagjait több városból is megkeresték annak kapcsán, hogy Diósgyőrből „kiszorultak”, ám a szervezők végül Eger mellett tették le a voksukat. Ennek megfelelően a 33. Kaláka Fesztivált ebben az évben június 29-e és július 1-je között a hevesi megyeszékhelyen rendezhetik meg – írta akkor a híroldal. 

 

Az előzmények ezek voltak: a Diósgyőri vár rekonstrukciója miatt az eredeti helyszínen nem lehetett megrendezni a 33. Kaláka Fesztivált. A miskolciak – a korábbi nyilatkozatok kapcsán a városvezetők is – bíztak abban, hogy a szervezők a borsodi megyeszékhelyen találnak helyet a legendás kulturális eseménynek. 

 

Amit Miskolc adhatott 

 

A miskolci városháza az Észak-Magyarország megkeresésére úgy reagált: Miskolc polgármesterét, dr. Kriza Ákost levélben értesítették a Kaláka nevében, hogy bár a Diósgyőri vár bezárása után együtt keresték a fesztivál szempontjából lehetséges miskolci helyszíneket, de számukra a Diósgyőri vár egyedi és pótolhatatlan. Sokfelé hívták őket, de nem akartak elszakadni a régiótól, a történelmi levegőtől sem, ezért úgy döntöttek, hogy a Bükk túlsó oldalán, az egri várban muzsikálnak, ahová a miskolci polgármestert is meghívták. Miskolc a vár átépítése után visszavárja a Kaláka Fesztivált – tudatta a városháza akkori szóvivője, Dobos Tímea.

 

(A borítóképen: A Kaláka együttes a Kossuth-díj átvételekor az Országgyűlés épületében)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában