Ezt írtuk anno 2012-ben

2022.01.21. 07:30

„Magam is elcsodálkoztam”

A művészi útkeresés, a stílus születésének önkéntelen pillanata.

ÉM

Fotó: Bujdos Tibor

Képeit lehetetlen összetéveszteni máséval, egyéni stílust képvisel. Konstruktivista festő, jellegzetes szín- és formavilággal. Bár képzőművész, munkáin látszik, hogy tervezőként gondolkodik, képeinek harmóniája nem magától van, az a precízen felépített kompozíciónak, a gondosan betartott arányoknak köszönhetően „kletzlacis”, előre eltervezetten vannak egyensúlyban a színek és a formák – ajánlotta az újabb kiállítására készülő miskolci alkotót, Kletz László Lajost e bevezető gondolatokkal olvasói figyelmébe az Észak-Magyarország 2012. január 14-én. 

 

A művészi útkeresés fontos pillanatát így idézte fel a festő: „Egy péntek délután, amikor a munkahelyemen leadtam a kész terveket, még volt néhány óra a munkaidőmből, de már nem akartam új dologhoz hozzákezdeni. Ültem az asztalomnál, és unalmamban rajzolgatni kezdtem. Néhány óra múlva magam is elcsodálkoztam az eredményen, ezt alapnak tekintve festettem meg az első olyan munkámat, ami elindított a konstruktivizmus irányába.” 

 

Független alkotóközösség 

 

Azóta a stílus teljesen összenőtt vele – tette hozzá a lap, felvillantva Kletz László Lajos közéleti szerepvállalását is: „Menedzseli a Diósgyőri Képzőművész Stúdió ’76-ot, ami az ország első olyan alkotóközössége, amely soha nem tartozott semmilyen intézményhez, politikai csoportosuláshoz.”

 

(A borítóképen: Kletz László Lajos)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában