Az állatorvos válaszol

2022.01.06. 16:00

Kötelező kutyába a chip

Chipjüket már három hónapos kortól megkaphatják a kölykök, ami nem fáj nekik.

DA

Fotó: MW

Szilveszterkor, amikor rengeteg kisállat kóborol el, mindig bebizonyosodik, hogy az egyik legfontosabb első állatorvosi beavatkozás a chip beültetése. Egy kis gazdi érdeklődött nálunk, aki kölyökkutyát kapott karácsonyra, hogy mi ennek a menete, kellemetlenséget okoz-e kedvencének vele. 

 

– Ahhoz, hogy biztonságban tudjuk kisállatunkat, a legfontosabb, hogy gondoskodjunk róla, hogy legyen benne mikrochip – mondta dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos. – Ha egy kerti kutya valahogy kiszabadul és elkóborol, akkor a friss adatokat tartalmazó chip az, ami segíthet, hogy mielőbb hazakerüljön, mert ez tartalmazza a gazdája nevét, címét és elérhetőségét.
 

Ellenőrizzük az adatokat! 
 

A mikrochip behelyezése szigorúan állatorvosi tevékenység, más nem végezheti el. 

 

– Már három hónapos korban lehetséges a beültetés, de az első veszettség elleni oltással egy időben kötelező. Ez a kedvencnek semmilyen kellemetlenséget nem jelent. Viszont az a felnőtt kutya, amely nem rendelkezik chippel, nagy valószínűség szerint védőoltással sem. A beavatkozás után az állatorvosnak kötelessége regisztrálni az ebet az állami adatbázisba. A gazdinak minden egyes alkalommal be kell jelentenie a rendelőben egy hozzájáruló nyilatkozat kíséretében, hogyha megváltoznak az elérhetőségei, mert ezeket is csak az állatorvos jogosult módosítani. Időről időre érdemes az aktuális adatokat leellenőriztetni a kedvenc kezelőorvosával, vagy egyénileg a petvetdata.hu weboldalon. 

 

Az átkódolás szintén adminisztratív eljárás, és mindig valamilyen írásos okmánnyal kell igazolni a kedvenc tulajdonosváltását. Ez lehet adásvételi vagy ajándékozási szerződés, valamint oltási könyv – tájékoztatott a szakember
 

Régimódi, de hasznos 
 

Egyszer már bevált, de a gazdik elfelejtették a praktikus bilétás módszert. 

 

– Ameddig nem létezett chipbeültetés, természetes volt, hogy a gazdák az állataik nyakába bilétát tettek, amire ráírták a négylábú nevét és a tulajdonos telefonszámát. Ez egy banális dolog, de ma is nagyon hasznos, mivel még chipleolvasó sem szükséges hozzá. Manapság már lehetséges viszonylag olcsón, egyedileg is készíttetni nagyon divatos, gravírozott bilétákat, amelyek nagyban megkönnyítik a becsületes megtaláló dolgát – ajánlotta az állatorvos.
 

Várjuk leveleiket! 
 

Az Észak-Magyarország Kisállat oldalán tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos, dr. Pál Petra kórházi állatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket az [email protected] címre várunk. Az akut problémákkal viszont továbbra is kérjük, hogy személyesen keressék fel állatorvosukat!
 

(A borítóképen: A chip néhány másodperc alatt leolvasható)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában