Állatvilág

2021.11.26. 17:00

Betelepedett a cigányréce

A megyénkbe beköltöző szárnyas fokozottan védett, szerepel az európai vöröslistán is.

Eddig négy olyan récefélék családjába tartozó madárfajt – nyári lúd, tőkés réce, böjti réce és barátréce – ismertek, amely a Bükki Nemzeti Park területén fészkel.

A bükkábrányi halastavaknál azonban megbizonyosodtak róla, hogy újként a fokozottan védett cigányréce is megtelepedett megyénkben – írja honlapján a nemzeti park. – A faj a bukórécék közé tartozik, nevét a nászruhás hím jellegzetes vörösesbarna színezetéről kapta. Világító fehér farkredőiről, feketés szárnyáról és hátáról, valamint fehér íriszéről ismerhető még fel. A tojó színei fakóbbak és a szeme sem világos. A ritka vízimadár szerepel az európai vöröslistán. Természetvédelmi értéke 500 ezer forint egyedenként. Hazai állománya stabilnak mondható. Állóvizeknél 50-100 madár is előfordulhat egyszerre, de a családok rejtőzködő életmódot folytatnak.

Madárparadicsom

A Bükkábrány mellett található tónál vették észre a cigányréce-fiókákat.

– A cigányrécét a Bükkalján eddig kisszámú, de rendszeres átvonulóként tartották számon, amely tavasszal általában március első harmadában jelent meg, és április végére továbbállt, mert máshol foglalta el hazai költőhelyeit. Az új faj megtelepedése talán a bükkábrányi tórendszer több mint hét évtizedes életében végbement változásoknak köszönhető. A tavat rekonstruálták, tulajdonosváltások is történtek, és a haltenyésztés változó intenzitása szintén éreztette a hatását. A településhez legközelebb fekvő, 6 hektáros tónál július 30-án figyelték meg távcsővel a kicsi cigányrécéket, ami a helybéli költés bizonyítéka. Ez a terület egyébként különösen gazdag madárvilággal rendelkezik. Fészkel itt: vörös gém, törpegém, kis vöcsök, búbos vöcsök, vízityúk és szárcsa is – tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában