Madármentés

2021.11.27. 07:00

Bagoly csapódott a kocsijának, kollégánk megmentette az állatot

Több hétig lábadozik majd a sérült erdei fülesbagoly, amelyet kollégánk mentett meg.

Detzky Anna

Fotó: Oláh Tímea

Megmentette a munkából hazafelé menet szerda este a baglyot kollégánk. A madár az autójának csapódott. A rémült állat csütörtök délelőtt segítő kezekbe került. Lehoczky Krisztián, a Mályi Madármentő Állomás vezetője jött érte szerkesztőségünkbe, hogy meggyógyítsa, és biztonságba helyezze.

Fejtolláról kapta nevét

– Hazafelé vezettem munka után, amikor Gesztely után észrevettem, hogy valami nekirepült oldalról az autónak. Nem tudtam, hogy mi lehet. Megálltam és láttam, hogy az úttest közepén egy bagoly ül – mesélte Hartmann Mónika munkatársunk. – Pokrócot tettem rá, hogy ne csípjen meg, és magammal vittem. Néha oldalra borult, innen gondoltam, hogy megsérült. Még este telefonáltam a Mályi Madármentő Állomásra, és segítséget kértem, hogy mit csináljak vele. Sötét helyre, teljes nyugalomba helyeztem egy dobozban, mert mint megtudtam, a balesetes állatok sokkos állapotba kerülnek. Reggelig izgultam, hogy életben marad-e. Aztán örömmel láttam, hogy mocorog és figyelget.

A bagoly egészen megszeppent, nem nagyon verdesett a madármentő kezében.

– Egyelőre annyit látunk, hogy eltört a bagoly lábfeje, és az egyik szárnyán látható egy csuklóficam, de lehet, hogy belső sérülése is van. Az első négy nap mindig kritikus, de nála sokkal rosszabb állapotú madár is felgyógyult már nálunk – tudatta Lehoczky Krisztián. – Megműtjük, és vasat teszünk a lábához. Aztán még 4-6 hétig lábadozik tornáztatás mellett. Valószínű, idén már nem engedjük szabadon. Ő egy kifejlett erdei fülesbagoly, hazánkban gyakori, védett, vonuló ragadozó madár, nagy távolságokat képes megtenni. A Miskolci Egyetem parkjában is megfigyelhető csapatokban. Természetes ellensége a héja. A feje tetején található fülszerű, rejtőzködésre alkalmas tollakról kapta a nevét, de a valódi füle a feje oldalán helyezkedik el. Hallása rendkívül kifinomult, GPS-hez hasonlóan működik – tudtuk meg Lehoczky Krisztiántól.

(A borítóképen: A sérült bagoly – jó kezekbe került)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában