Hitélet

2021.11.22. 11:00

A rockfesztiválról is ír a keresztény folyóirat

Több aktuális témát is feldolgoz a Miskolci Keresztény Szemle legújabb száma.

Fotó: OK

Aktuális témákat dolgoz fel legújabb, 65. számában a Miskolci Keresztény Szemle, az Éltető Lélek Alapítvány kiadásában. A szervezet több programja is kapcsolódott az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz, erről a fontos eseményről készült beszámoló is olvasható a keresztény szemle hasábjain. Mint ahogy arról is, hogy a kongresszust követő héten a különböző felekezetek békés együttélését mutatták be a Regio et religio konferencián, leginkább az abaúji térség vallási sokszínűségén keresztül. Az alapítvány egyik legnagyobb büszkesége pedig 2021-ben, hogy kezdeményezésére Nagyboldogasszony-szobrot állítottak a kárpátaljai Nagyszőlősön, amely ott a magyarság megmaradását jelképezi.

Megelevenedik a múlt

Nem csak a hívők számára emlékezetes, hogy Diósgyőrben Szent II. János Pál pápát ábrázoló szobrot emeltek. Gróf Lajos számol be a szoborállítás viszontagságairól, olvasható dr. Zsugyel János főszerkesztő összefoglalójában.

A folyóirat a Pilinszky 100 országos rendezvénysorozatra is reflektál. Békefy Lajos a 100 éve született Pilinszky János életművét és költészetének felekezetiségen átívelő összefüggéseit vizsgálja.

A folyóirat élén álló irodalmi rovatban az első világháború és az 1956-os forradalom időszakát idézi fel Gyóni Géza, Sassy Csaba és Gérecz Attila költeményein keresztül.

A történelem miskolci nagyjai is megjelennek a folyóirat lapjain. Jeszenszky Géza a miskolci 10-es honvédek erdélyi harcait bemutató könyvet méltatja. Illés György tollából pedig az 1973. évi diósgyőri rockfesztiválról született visszaemlékezés. Ennek ugyan nincs közvetlen egyházi vonatkozása, de az esemény egy egész nemzedéknek nyújtotta a szabadság röpke illúzióját.

A Frissen megjelent kötetek rovatban Papp András könyv­ismertetését közlik a diósgyőr-vasgyári görögkatolikus közösségről és templomáról. Vámosi Katalin pedig Jószay Zsolt szobrászművész életműalbumát mutatja be.

(A borítóképen: A kárpátaljai Nagyboldogasszony-­szobor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában