Hitélet

2021.10.29. 19:00

Védelemre szoruló teremtés

A teremtésvédelmet népszerűsíti az Ökogyülekezeti Mozgalom teremtés ünnepe nevű programja.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónk küldte

A teremtés ünnepe már régi hagyományokkal rendelkezik a Telkibányai Református Egyházközségben, amely egyik alapító tagja az Ökogyülekezeti Mozgalomnak. Méltán, hiszen a település és benne a parókia is csodás természeti adottságokkal rendelkezik.

Az ember felelőssége

– Tizenegy éve minden ősszel megszervezzük a teremtés ünnepét és fejlesztjük bemutatókertünket és őshonos gyümölcsösünket. A kerteket a hatalmas, nyolcezer négyzetméteres, korábban elvadult parókiaudvaron hoztuk létre nyolc éve – mondta Szalay László Pál, a Telkibányai Református Egyházközség lelkipásztora, az Ökogyülekezeti Mozgalom alapító tagja. – A teremtés hetéhez kapcsolódóan az ünnep célja, hogy a hívekben tudatosítsuk, az ember felelősséggel tartozik a teremtett világ iránt. Tehát nemcsak az a dolgunk, hogy feléljük a körülöttünk lévő javakat, hanem hogy beosszuk azokat, és óvjuk azt a területet, amit Isten nekünk adott.

A madarak örömére

Tavaly a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthonból érkeztek diákok Telkibányára, idén madáritatót alakítottak ki.

– Ebben az évben Otthonom e Föld mottóval hirdették meg a teremtés ünnepét országszerte. Hozzánk Kaposi Lili, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia hallgatója érkezett, aki énekes-gitáros bizonyságtételt tett az Úr oltalma otthonom címmel. Ottenberger Balázs református lelkész pedig a nekézsenyi ökogyülekezet életét és szolgálatát mutatta be, amely 2019-ben csatlakozott a mozgalomhoz. Őt azért is hívtunk meg, mert szeretnénk minél több ökogyülekezettel jó kapcsolatot kialakítani az országban tevékenykedő hetvenből. Gyümölcsösünkben saját kézzel készített madáretetőt és -itatót alakítottunk ki. A programra érkező vendégeket pedig az ott termett almából készült almacsipsszel kínáltuk – sorolta a lelkipásztor.

Dinamikus mozgalom

A magyar mozgalom számára segítséget jelentett a skót minta.

– A kezdet kezdetén az evangélikus szakfolyóiratban olvastam egy tanulmányt Lucas Fischertől, amiben a teremtés ünnepének bevezetését indítványozta. Ennek hatására tartottunk a témában Telkibányán először 2010-ben egy ébresztő jellegű rendezvényt. Egy évvel később Karsay Eszter és Kodácsy Tamás református lelkipásztorokkal Skóciába utaztunk, hogy megfigyeljük az ottani tízéves múlttal rendelkező ökogyülekezeti folyamatokat. 2012-ben dr. Bölcskei Gusztáv akkori zsinati elnök felkérésére a megalakuló Ökogyülekezeti Tanács tagja lettem. Azóta négyszer nyerte el a Telkibányai Református Egyházközség az ökogyülekezeti díjat. Zöldellő Egyház címmel interjúkötetet adott ki gyülekezetünk. Továbbá kétszer dobogósok lettünk a Nézzétek az ég madarait! nevű madárvédelmi pályázaton. Az országos Ökogyülekezeti Mozgalom szintén dinamikusan fejlődik. Néhány éve integrálódott a Károli Gáspár Református Egyetembe, ahol Teremtésvédelmi Műhelyet alakítottak ki – fejtette ki a mozgalom alapító tagja.

(A borítóképen: Madáritató az őshonos telkibányai gyümölcsösben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában