Állatvilág

2021.10.08. 19:30

Spájznak nézte a kocsi motorterét

Az állatmentő szerint nagyon is elképzelhető, hogy a mókus egy autóba raktározza el téli eleségét.

Hegyi Erika

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Nagy sikere van a közösségi oldalon a történetnek, hogy közel hetven kiló dióval pakolta tele egy autó motorterét egy vörös mókus. Mindez Észak-Dakotában történt, ahol az autó gazdája négy napja parkolt háza udvarán, amikor észrevette, hogy a mókus kamrának nézi az autóját. Az amerikai férfi fotókat osztott meg az elképesztő látványról. Szinte az egész motorteret szét kellett bontani, a sárvédőket is le kellett szerelni, de így sem sikerült mindenhonnan eltávolítania a kocsi gazdájának a termést.

Nyestek az autóban

Nagy ismerője a kisállatoknak Lehoczky Krisztián, a Mályi Madármentő Állomás vezetője, hiszen munkatársaival nemcsak madarakat, hanem kisemlősöket is mentenek, gyógyítanak. Tőle kérdeztük, igaz lehet-e az amerikai történet. Mint mondta, hallott róla, és simán el tudja képzelni, hogy egy mókus képes telepakolni dióval egy autó motorterét. Főleg, ha olyan területen él, ahol megfelelő mennyiségű élelmet talál. Bár négy nap alatt a 70 kiló dió soknak tűnik, mert egy mókus naponta fél-egy kiló eleséget tud összegyűjtögetni, de az is igaz, hogy az amerikai mókusok nagyobbak, mint az európaiak. Azonban az is lehet, hogy nem egyedül gyűjtötte a 70 kilót, hanem többen voltak.

A szokatlan raktárválasztásról az állatmentő azt mondta, elvileg valamilyen természetes helyet kellett volna a mókusnak választania, de előfordulnak különleges esetek. Nálunk is megtörténik, hogy nyestek költöznek autók motorterébe, mert a vezetékek szigetelésének szaga vonzza őket. A házi macskák is előszeretettel választják búvóhelynek az autók motorterét.

– Szűkül a vadon élő állatok élettere. Ahol néhány éve erdő volt, mára lakópark épült. Az ott élő állatok megpróbálják megtalálni az új lehetőségeket. Nem szeretnének elköltözni, korábbi lakóhelyükön folytatják az életüket. Nálunk történt, hogy a teraszon a fából készült szekrényünk ajtaja résnyire nyitva maradt. Egy rozsdafarkú abba épített gyönyörű fészket. De nem ritka, hogy hétvégi házaknál, a teraszon hagyott cipőben költi ki a fiókáit – sorolta Lehoczky Krisztián.

(A borítóképen: Élelmének raktárat kereső mókus)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában