Program

2021.10.11. 14:00

Jól sikerült a Gombanapok Bükkszentkereszten

Telt házas volt a hétvégén Bükkszentkereszt, sokan kóstolták meg a Gombanapok finom étkeit.

Hegyi Erika

Fotó: Ádám János

Huszonkét csapat bográcsában rotyogtak a gombás ételek a hétvégén Bükkszentkereszten, a 17. Gombanapokon. A színpadon egymást váltották a különféle zenekarok, de még számos program közül választhattak a településre látogatók, akik nem voltak kevesen, több ezren. A főző csapatok „utcájában” futottunk össze Balog Zoltán református püspökkel, aki a főzőverseny zsűrijének tiszteletbeli elnöke volt. Mint mondta, szívesen tett eleget a felkérésnek, hiszen Bükkszentkereszt rendkívül jó hely, és az egész családja nagyon szereti a gombát. Ha alkalmuk van rá, és az idő is megfelelő, szívesen indulnak az erdőbe gombászni.

Egy kis nyaraló

– Több évtizede tartom magam tiszteletbeli bükkszentkeresztinek, hiszem gyerekkorom óta itt töltöm a nyarakat. Nagyszerű emberek élnek itt, akik kiválóan főznek, és a gomba mellett a sztrapacskát is ajánlom, hiszen sehol a világon nem csinálják olyan jól, mint Bükkszentkereszten. Ha nem is őshonosnak, de mindenképpen idevalósinak érzem itt magam – fogalmazott a püspök. Azt is elárulta, miért.

– Még a 60-as évek közepén édesapám és néhány barátja, ifjú, református lelkészek, vettek itt egy pici nyaralót, hogy közelebb vigyék a gyerekekhez a Biblia tanításait és a kereszténységet. Nem volt könnyű időszak, hiszen akkor az államhatalom akadályozta és tiltotta az efféle tevékenységet. Később ezt a házat alakítottuk át magunknak, úgyhogy a családommal háztulajdonosok vagyunk itt – fogalmazott Balog Zoltán.

Hangsúlyozta: a Gombanapokhoz hasonló rendezvényeknek óriási szerepük van, hiszen az emberek újra közösségben lehetnek. A járvány előző hullámai alatt sokan szenvedtek a bezártságtól, de az emberek egyébként is hajlamosak arra, hogy csak a saját ügyeikkel foglalkozzanak. A rendezvényeken azonban, főleg vidéken, mindenki szóba áll mindenkivel, a régi barátok összetalálkoznak, a jó emberi kapcsolatoknak pedig gyógyító hatásuk van.

Képesek együtt gondolkodni

A Gombanapok szombat délutáni megnyitójára eljött Tállai András, a Pénzügyminisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője is.

– A polgármestertől tudom, hogy Bükkszentkereszten ma 3650 adag ételt főztek, ebből 1800-at az önkormányzat – mondta. – Ez is mutatja, hogy a település képes együtt gondolkodni, képes összefogni. Azt a lehetőséget, amit a Jóisten adott nekik, a gyönyörű természetet, ki tudják használni. A kormány pedig azt szeretné, hogy a vidék éljen és fejlődjön, a kisebb települések is élni tudjanak a turisztikai lehetőségeikkel. Szeretném, ha Bükkszentkereszt tovább fejlődne, és ha a polgármesteren múlik, akkor nagyon sok fejlesztés történik még itt a jövőben – fogalmazott Tállai András.

Utalt arra, hogy a korszerű színpad és a mellette lévő szórakoztató-központ részben állami támogatásból épült.

– Ha a kormányon múlik, akkor biztos, hogy a jövőben jut ide forrás, és az én feladatom, hogy közvetítsem az igényeket – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

Solymosi Konrád, Bükkszentkereszt polgármestere a támogatásokra utalva hangsúlyozta: köszöni a kormánynak, hogy végre a vidék is fejlődik.

– Kemény pályázati munkával közel félmilliárd forint uniós támogatást nyertünk, és közel ennyi hazai forrást – tette hozzá. A polgármester az Északnak is nyilatkozott. Mint mondta, a Gombanapoknak Bükkszentkereszten komoly hagyománya van. Még az előző polgármester, Halász Rezső honosított meg olyan rendezvényeket, melyek megfelelnek a helyi adottságoknak, és amelyekre a vendégek szívesen eljönnek. Télen a lovasszánverseny vonzza a turistákat, amit az egyre kevesebb hó miatt nem biztos, hogy meg tudnak majd rendezni. Azonban rendkívül népszerűek a Gyógynövénynapok, Szabó Gyuri bácsi gyógynövénykertjéhez kapcsolódva, valamint a Gombanapok, melyen kiváló gombás ételeket kóstolhatnak a vendégek.

– Az idén 22 csapat főzött, közülük 12 helyi egység, de jöttek a fővárosból, Miskolcról és például Szentistvánbaksáról is. Ezen a napon is szeretnénk megmutatni, hogy hogyan élünk mi itt fent, és szeretnénk, ha a finom ételeinket sokan megkóstolnák – mondta a polgármester.

A polgármester receptje

– Egyébként én is nagyon szeretem a gombás ételeket. Elárulok egy nagyon egyszerű receptet. A nagy karimájú szentmihályi gombát szoktuk leszedni a családdal az erdőben. Otthon jól megmossuk, majd 130 fokra libazsírt hevítek. Ebben sütöm ki a gombafejeket. Megsózom, és pirítóssal fogyasztjuk. Nagyon finom. Másik kedvencem a habart karácsonyi gombaleves. Ez soha nem hiányozhat az ünnepi asztalról, de itt, a főzőversenyen is elkészítik minden évben az asszonyaink – sorolta a polgármester.

Nagy sikere volt a bükkszentkereszti óvoda csapata főztjének. Az óvodapedagógusok és dajkák gombás zúzapörköltet készítettek. Schmiege-Wittchen Enikő, a csapat főszakácsa elárulta, tulajdonképpen a hagyományos zúzapörköltet bolondították meg egy kis gombával. Titkuk a megfelelő fűszerek. Használtak lestyánt is, bár ezzel vigyázni kell, mert erős az íze, és el kell találni a megfelelő mértéket.

Testvér lett Nyustya

A XVII. Gombanapok alkalmából Bükkszentkereszt testvértelepülésévé választották a szlovákiai Nyustyát.

(A borítóképen: Huszonkét csapat vett részt a megmérettetésen Bükkszentkereszten szombaton)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában