Mindszenthavi Mulatság

2021.10.28. 16:00

Jó borok, sajtok, napfény

Minden adott volt a szezonzáró mulatsághoz Bodrogkeresztúron.

Bacsó István

Forrás: Olvasónktól

Fotó: Kulcs Magazin

Tizenkettedik alkalommal szervezték meg a napokban a Mindszenthavi Mulatságot Bodrogkeresztúron, amelyhez Bodrogkisfalud is csatlakozott. A szervezők célja, mint minden évben, megmutatni a településeik kulturális és történelmi emlékeit, valamint a jelen fejlesztéseinek eredményeit, jó hangulatban, néhány pohár jóféle hegyaljai bor mellett.

450 éve már készítették

Ebben az évben az örök sztár, a borvidék aranya, a tokaji aszú volt a középpontban, amelynek első írásos emlékét 450 éves dokumentumokon találták meg. Tehát bizonyos, hogy akkor már készítették a szőlősgazdák a „királyok borát, a borok királyát”. A négy és fél évszázados jubileumot a térségben több helyen, sokféle módon megünnepelték. A tokaji bormúzeum külön tárlatot és előadásokat szentel neki. Bodrogkeresztúron pedig a Tokaj Guide szerzője, Ripka Gergely mutatta be a folyékony aranyat és az elmúlt évek legjobb borait a vendégeknek, akik a kitűnő 2017-es évjáratú borok mellett muzeális aszúkat is láthattak és kóstolhattak a nap folyamán. Köztük 6 puttonyos 1940-es és 5 puttonyos 1956-os évjáratokat. Utóbbival egyben tisztelegve a forradalom és szabadságharc emléke előtt is. Ezeket követték többek között az 1972-es, 1988-as és 1993-as évjáratú aszúborok. Igazi időutazás volt.

Rozgonyi István, Bodrogkeresztúr polgármestere elmondta, külön öröm, hogy a szomszédos Bodrogkisfalud is beszállt a rendezésbe. Széles összefogás eredménye a sok program, az önkormányzatokon túl számos borászat, kézművesek, lekvárkészítők, sajtosok és szörpösök is megnyitják ilyenkor a kapuikat.

Összefogás eredménye

„Azért hoztuk most a megemlékezést az egykori római katolikus plébánia udvarába, mert a nemrég kormányzati támogatással visszavásárolt és felújított épület is abban az időben épült, amikor a tokaji aszút először említették. Szinte nincs olyan keresztúri, aki ne kötődne ide. Nemcsak hitéleti, hanem a közigazgatási központja is volt hosszú időn át a településünknek. Itt anyakönyvezték a falu minden lakóját, és nemrég sikerült megtalálni az anyakönyvek mellé a régi keresztelőedényt is” – tudtuk meg a polgármestertől.

Emberléptékű, emberközeli

Az egyik főszervező, dr. Molnár Péter, a Patricius Borház birtokigazgatója szerint olyan rendezvényt akartak, ahol a vendégek azon túl, hogy megismerhetik a világörökségi helyszíneket, a helyi borokat és ételeket, beszélgetni is tudnak a gazdákkal, kiállítókkal, vendéglátósokkal, borászokkal, az itt élő emberekkel. Emberléptékű és emberközeli lett az idei Mindszenthavi Mulatság. Nem voltak celebek, csak jó zene, jó borok, finom sajtok és napfény.

A mulatságon és a Hungarikum Napon részt vett Balatonkeresztúr küldöttsége is Kovács József polgármester vezetésével. Ugyanis mindkét település tagja a „Keresztúrok Szövetségének”, amely egyféle testvértelepülési együttműködésként gyakran szervez közös eseményeket.

A balatoni polgármester kiemelte a több mint két évtizedes baráti kapcsolatot, amelyet szeretnének a jövőben is megőrizni, fejleszteni.

„Mindig jó szívvel jövünk ide. Nem véletlen, hogy ilyen jó kapcsolat alakult ki közöttünk, hiszen a két évtized alatt nem volt olyan önkormányzati vagy civil szervezet, iskola, amely ne jutott volna el egyik településről a másikra. Ezt, amíg csak lehet, megőrizzük” – mondta Kovács József.

(A borítóképen: Szívesen kínálták a tokaji borokat a vendégeknek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában