Rendezvény

2021.10.13. 19:00

A szabad pálinkafőzés ünnepe

Tizenkettedik alkalommal tartották meg a pálinkafőzés szabadságának ünnepét Füzéren.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Tizenegy éve szabad a pálinkafőzés Magyarországon, ezt ünnepelték a hétvégén Füzéren. Horváth Jenő polgármester a rendezvény keletkezését felidézve az Északnak elmondta: 2009-ben találkozott Matolcsy György akkor még leendő gazdasági miniszterrel, akitől megkérdezte, hogy miként is lehet kihúzni a kátyúba ragadt magyar gazdaságot a gödörből. A polgármester hozzátette: nem közgazdasági okfejtést várt az akkori minisztervárományostól, hanem egy olyan választ, amely mindenki számára jól érthető, és a közhangulatot is javítja. Matolcsy György erre azt mondta: kormányra kerülésük után az elsők között teszik szabaddá és adómentessé az otthoni pálinkafőzést. Horváth Jenő pedig megígérte: amennyiben ez bekövetkezik, egy külön ünnepet szentelnek a rendelkezés örömére. Füzér környékén, a zempléni Hegyközben ugyanis komoly hagyománya és kultusza van a házi pálinkafőzésnek. Mivel a 2010-ben felállt kormány első 28 intézkedése között szerepelt az ígért szabályozás, így a füzériek is tartották fogadalmukat, vagyis még abban az évben megrendezték az első szabadpálinka-napot, amely azóta kétnapos rendezvénnyé bővült. Azért lett az időpont október első hétvégéje, mert a Csík Zenekar, amely később hosszú ideig állandó szereplője volt a fesztiválnak, akkor ért rá, és mindenképpen őket szerették volna fő produkciónak – magyarázta a polgármester. A pálinkakultusz mellett az eseményen ezúttal is bemutatkoztak a térség kézműves termékei, gasztronómiai értékei, a fellépők pedig a magyar hagyományokat igyekeztek közvetíteni a színpadon. Horváth Jenő kiemelte: a háromezer embert befogadó rendezvényterüket kinőtték, így pályáznak annak bővítésére. Ezenkívül saját színpadot is szeretnének, ami a rendezés költségeit is csökkentené – közölte. Így a jövőben akár több színpadon is egymástól függetlenül folyhatnának a programok – mondta. Emlékeztetett rá: a várhoz kötődő rendezvényeikkel együtt évente már számos olyan programjuk van, amelyeken egyszerre több ezer ember is megfordul.

Minőségi javulás

Dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője, a parlament Európai Ügyek Bizottságának elnöke kiemelte: hosszú csatározások után ugyan, de az Európai Bizottság is elismerte a magyarok jogát az otthoni pálinka szabad és gyakorlatilag köztehermentes készítésére. Fontos ez, mert a Hegyközben ma nincs lehullott gyümölcs, mindent felhasználnak a helybeliek, akik egyben büszkeségüknek tekintik saját pálinkájukat, ez pedig a minőség javulásához is vezetett. A pálinkafőzdék is fejlesztettek az érdeklődésnek köszönhetően, ezen a területen is sikerült minőségi javulást elérni – közölte a honatya.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára, miniszterhelyettes arról beszélt: a szabad pálinkafőzés ugyan kicsi szelete az unióval megvívott napi csatározásoknak, de bizonyíték arra, hogy az emberek ilyen esetekben is számíthatnak a kormányra. Ebből is látszik, hogy elsőrendű cél a hazai érdekek képviselete a nemzetközi szakpolitikai színtéren. A pálinkafesztiválhoz hasonló rendezvényeken pedig visszacsatolást is kapnak arról, hogy amit tesznek, az helyes – fogalmazott.

(A borítóképen: Dr. Hörcsik Richárd koccintása a rendezvényen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában