kertészet

2021.09.23. 15:30

Most már ne tápoldatozzuk a rózsát!

A jövőben is virágzó rózsabokrokhoz elengedhetetlen a növény megfelelő gondozása.

Apagyi Beáta

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az őszi kerti munkákba már a legtöbben belekezdtek, amelyek nemcsak a gyümölcsök szüretelését, hanem a veteményes- és a dísznövénykert kitisztítását is magukban foglalják. Megyeri Szabolcs kertészmérnök meglátása szerint ennek a munkának egyik sarkalatos pontja a rózsák gondozása, mely feltétlen szükséges ahhoz, hogy jövő évben is virágzó bokraink legyenek.

– Bár a rózsák között több típust is megkülönböztetünk a leggyakoribbak a futó- (rambler), kúszó- (climber), magastörzsű, virágágyi vagy épp talajtakaró rózsák. Ezek, bár habitusuk eltérő, őszi gondozása nagyjából megegyezik – kezdte a témával kapcsolatban a szakember.

Itt a másodvirágzás

–– Ami a szeptemberi teendőket illeti, habár vonzónak tűnik a gondolat, hogy még ebben a hónapban is tápoldatozzuk a rózsatöveket, ezt már hagyjuk el, ha eddig nem tettük volna. Legideálisabb, ha augusztus második felétől már nem adunk plusztápanyagot a rózsáknak. A szeptemberi időszakban sok rózsafajta még remontál, azaz tart még a másodvirágzása, így ilyenkor még a metszési feladatok csak az elnyílt virágfejek eltávolításából állnak. A rózsatövek környékét tartsuk gyommentesen, és a száraz időszakokban öntözzük is őket, ez bár szükségtelennek tűnhet, a szélsőséges csapadékeloszlás megkívánja az őszi öntözést – hívta fel a figyelmet. – A virágok száma már nem annyira jelentős, így október során már egy erőteljesebb metszésre is sor kerülhet. Azonban ez a metszés eltér a tavaszitól, ugyanis itt a szükségesnél többet nem vágunk vissza a növényből, csupán a keresztezett, vékony, esetleg beteg vesszőket távolítjuk el. Minden vesszőt vizsgáljunk meg, betegség és sérülés nyomait keresve, így idejében észlelhetjük a bajt. A futórózsák esetében a túlnőtt hajtásokat vágjuk vissza, így elkerülve, hogy a csúcsnehéz vesszők eltörjenek a tél folyamán – folytatta Megyeri Szabolcs.

– A fagykár csökkentése érdekében novemberben már nem szükséges az elnyílt virágok eltávolítása, ezeket a növény le fogja dobni a tél folyamán. Ha beteg vesszőt találunk, akkor azt még érdemes eltávolítani. Az esetleges metszési munkák után, a rózsa „téli” formájának kialakítását követően a lehullott leveleket és nyesedéket szedjük fel. Ezután a szemzés helye alatt, ahol a nemes és az alany kapcsolódik, kupacoljuk fel friss föld és komposzt keverékével, a tartós fagyok előtt pedig egy laza szalma vagy mulcs takarással egészítsük ki, így biztosan elkerülhető a fagykár. A komposzt ebben az esetben csak tavasszal fog hasznosulni, hiszen növényünk már nyugalmi állapotban van – adta lapunk tudtára.

Pluszodafigyelés

– A fentiekben ismertetett módon a legtöbb rózsa fokozatosan felkészíthető a télre, azonban akad kivétel is, a magastörzsű rózsák képében, ugyanis ezek nagyobb odafigyelést és törődést igényelnek a fagyok előtt. Ennek oka az, hogy az oltás, szemzés helye magasan a talajszint felett van. Az alany egyenes törzsét általában vadrózsa szolgáltatja, mely jó fagytűréssel rendelkezik, éppen ezért a tövét csak fel kell kupacolni. Azonban a koronát adó nemes rész, már nem ilyen ellenálló, így a fagyoktól óvni kell.

Természetes anyagból

– A fentebb leírtak szerint metsszük meg a növényünket legkésőbb októberben, majd novemberben, amikor már veszélyt jelentenek a fagyok, akkor az ágak között töltsük fel szalmával, majd jutazsákkal takarjuk le, melyet a törzshöz kötözünk. Fontos, hogy csak természetes anyagú zsákot használjunk, ha pedig biztosak akarunk lenni a dolgunkban, akkor a törzset is védhetjük hasonló módon – javasolta végezetül.

(A borítóképen: Amíg elegendő a napfény és a hőmérséklet, addig gyönyörködhetünk kerti rózsáinkban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában