Mezőgazdaság

2021.09.09. 13:00

Kevés volt a csapadék, a növények sokat szenvedtek a vízhiánytól

Egyre elterjedtebb a drónos növényvédelem alkalmazása is.

Fotós: Shutterstock

Fotós: Shutterstock

Az idei nyár összességében 1, a keleti határszélen 2 fokkal alakult melegebben a sokéves átlagnál, bár hűvös idővel kezdődött és végződött. Augusztus utolsó dekádjának hideg időjárása miatt a nyár utolsó hónapjának átlaghőmérséklete jellemzően 1, északon 2 fokkal lett alacsonyabb, mint a sokéves átlag.

A csapadék mennyisége néhány nagyobb felhőszakadás által érintett hely kivételével az ország túlnyomó részén a sokéves átlag alatt alakult a nyár folyamán – írja a met.hu.

Nagy különbségek

– Jelenleg sok helyen a silózás zajlik, nekem – mivel belvizes volt a terület – kicsit későbbre csúszott – tájékoztat Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. Kérdésünkre a szakember elmondta, a napraforgónál az érlelési folyamat gyorsítását szolgáló permetezés, az ­úgynevezett deszikálás ­segítségével a kár­tevők elpusztításán kívül a kukorica szárának megszárítása történik. Így kevesebb lesz a szemveszteség, hiszen a zöld tömeg nemcsak megnehezíti az aratást, hanem szemveszteséget is okoz – fejti ki. Éppen végeztek a deszikálással, melyet speciális hidas traktorokkal hajtanak végre, de egyre elterjedtebb a drónos növényvédelem alkalmazása is – jelzi a megyei elnök. A kukorica állapotában igen nagy különbségek alakultak ki attól függően, hogy mennyi csapadékot kapott az adott terület a nyár folyamán. Júliusban és augusztusban is 100-100 milliméter csapadék lenne az optimális egy átlagosan esős június után. Ez júliusban az országnak csak igen kis hányadán valósult meg, ráadásul egy száraz június után még nagyobb mennyiségre lett volna szükség.

Szárazabb a kelleténél

Az északi országrész kivételével az augusztus is szárazabb volt az ideálisnál, a növények sokat szenvedtek a vízhiánytól. A napraforgó többnyire a citromérés-növényszáradás, a kukorica pedig a ­viaszérés-teljes érés fenológiai fázisában jár. A szárazabb területeken öntözés hiányában helyenként derékig érő, elöregedett kiégett kukorica is van. Miskolc térségében, ahol jóval több csapadék hullott, még zömében zöldek a táblák. Napraforgóból is vegyes a kép. Mai tudásunk alapján az országrészek között nagy különbségek várhatók a termésátlagokban, zömében átlag alatti értékekkel. A repce vetéséhez, illetve a magágy előkészítéséhez is kedvező feltételeket teremtett az augusztus végi csapadék. A következő egy hétben jellemzően anticiklon alakítja időjárásunkat, a hidegfrontok csak súrolják majd térségünket. Így nagyrészt napos, száraz, mérsékelten meleg időre van kilátás. Hulló csapadék nem várható, így a most még sáros talajfelszínek is száradni fognak, és országszerte nedvességvesztés jellemzi majd a talajokat. Reggelente ugyanakkor bőséges harmat képződik, ami nedvesen tartja a leveleket, így a kórokozók számára kedvezőek maradnak az időjárási feltételek.

Hideg hajnalok

A légmozgás többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a napokban, csak vasárnap élénkül meg nagyobb területen az északkeleti szél. A hajnalok továbbra is hűvösek lesznek, a fagyzugos területeken akár 5 fok közelébe csökken a hőmérséklet, máshol 8 és 13 fok közötti minimumok várhatók, és többfelé pára- és ködfoltokra is számítani lehet. Napközben 20-25 fokig melegszik a levegő, de szombaton ennél pár fokkal melegebb is lehet – jelzi az agrometeorológia.

(A borítóképen: Azon dolgoznak, hogy ne legyen nagy a szemveszteség)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában