CineFest

2021.09.20. 16:30

A közönség visszatérésének öröme

A legjelentősebb nemzetközi fesztiválnak nevezte a CineFestet a filmes kormánybiztos, Káel Csaba.

Fotó: Vajda János

Közönségdíjas lett Kis Hajni Külön falka című filmje – a díjat a rendező a CineFest szombati záróünnepségén vette át.

A zárógálán szót kapott Káel Csaba, a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Szerinte Miskolc egyik erős megtartóereje, hogy immár tizenhetedik éve ebben a városban rendezik meg a „csodálatos CineFest nemzetközi filmfesztivált, amely az elmúlt évek alatt Magyarország legjelentősebb nemzetközi fesztiváljává vált. A borsodi megyeszékhely sokat köszönhet a CineFestnek: a fesztivál szerte a világban viszi, terjeszti Miskolc és az idén 120 éves magyar film jó hírét”.

Bíró Tibor, a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója ugyanitt azt hangsúlyozta: a szervezők számára idén a legnagyobb öröm az volt, hogy egy év kényszerszünet után a közönség visszatért a fesztiválra, az érdeklődés töretlen a CineFest iránt. Köszönetét fejezte ki a Nemzeti Filmintézet támogatásáért, mely nélkül a fesztivál nem valósulhatott volna meg. (Az NFI 80 millió forintot adott az idei CineFest megrendezésére.)

Tisztelgés Jankovics Marcell alkotói nagysága előtt

A filmfesztivál posztumusz életműdíjjal tisztelgett a kivételes tehetségű alkotó, Jankovics Marcell emléke előtt. Ezt özvegye, Rubovszky Éva vette át a záróünnepségen.

Mint ismert, a nyitógálán adták át a CineFest további két elismerését: az életműdíjat Tony Gatlif rendezőnek, és Daniel Olbrychski lengyel színésznek az Európai Mozi Nagykövete díjat.

A versenyprogram győzteseit is a szombati zárógálán nevezték meg. A fődíjat, a Pressburger Imre-díjat, A szerencse és a képzelet kereke című filmjéért a japán rendező, Ryûsuke Hamaguchi nyerte. A fesztivál nagydíját, a Zukor Adolf-díjat, Christos Nikou rendező Almák című alkotásának ítélte a zsűri.

(A borítóképen: Kis Hajni rendező a Külön falka című alkotásával érdemelte ki a közönségdíjat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában