9. Borsodi Vágta

2021.08.10. 14:00

Nyeregbe szálltak a huszárok

A Borsodi Vágta leggyorsabb huszárjai a Nemzeti Vágtán bizonyíthatnak majd.

Hegyi Erika

Fotó: Kozma István

Benépesült szombaton Hernádkak-Belegrád határa, itt rendezték ugyanis a 9. Borsodi Vágtát, valamint hagyományteremtő szándékkal az 1. Miskolci Járás Napját.

Érkezésünkkor a kishuszárok már trenírozták a lovaikat, a versenypálya mellett kialakított kis utcácskában pedig a Miskolci Járási Hivatal 28 települése mutatkozott be. Elhozták a közmunka­program keretében termelt termékeket, bemutatták kulturális értékeiket, és eljöttek a település művészei, híres kézművesei is.

Fontos, hogy a fejlődés, a fejlesztések mellett példaképeket is állítsunk – Alakszai Zoltán

Még a vágták indulása előtt Bodnár Marianntól, a Hernádkak-Belegrád Fejlesztéséért Alapítvány elnökétől, a rendezvény főszervezőjétől megtudtuk, az idei Borsodi Vágtára 16 kishuszár nevezett, és 14 felnőtt huszár. A kishuszárok 10–16 év közötti gyerekek, akik pónilovak nyergében ülnek. A négy előfutamban dől el, hogy kik lesznek a döntősök, ahonnan a 2 leggyorsabb kishuszár lehet majd ott a Nemzeti Vágtán. A felnőtt huszárok 18 évesnél idősebbek, ők is előfutamban és a döntőben mérik össze tudásukat, és a legjobb 3 vehet részt az országos megméretésen.

Tirk Tamás, Hernádkak-Belegrád polgármestere köszöntőjében megemlítette, hogy az idén új pályán rendezik a futamokat, mert az előző versenyek területe nem az önkormányzat tulajdona. A mostani pálya azonban végleges helyszín, amit szeretnének a jövőben továbbfejleszteni.

Nemzeti jelkép

Alakszai Zoltán, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal vezetője, kormánymegbízott köszöntőbeszédében azt hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Vágta célja egyebek mellett a hős, magyar huszárokra való emlékezés és a hagyományápolás.

– A huszár szó mindenki számára ugyanazt jelenti itthon és az egész világon. Olyan nemzeti jelkép, amiben az ősi magyar lovasrohamok, a tűzfegyverek korának újraélesztését látjuk. A hős magyar huszárok méltóak arra, hogy példaként álljanak előttünk és gyermekeink előtt. Ez a rendezvény is erről szól, immár kilencedik alkalommal, hiszen fontos, hogy a fejlődés, a fejlesztések mellett példaképeket is állítsunk, és ápoljuk hagyományainkat. Hernádkak-Belegrád község az elmúlt években mindent megtett annak érdekében, hogy ezt a célt megvalósítsa, ezért köszönet a szervezőknek – fogalmazott a kormánymegbízott.

Hangsúlyozta: a megyei kormányhivatal és a Miskolci Járási Hivatal örömmel csatlakozott a Borsodi Vágta rendezvényéhez, hiszen a járási nap is valahol ugyanarról szól. Hagyományaink ápolásáról, közös munkánk gyümölcsének, értékeink megmutatásáról.

A beszédet pályaszentelés és pályamegáldás követte, Nagy Krisztián római katolikus plébániai kormányzó, valamint Mike Martin református lelkipásztor segédletével.

Ezután kezdetét vette az izgalmas verseny. A felnőttek között Tiszaladány képviseletében Bálint Denis volt a leggyorsabb, a kishuszárok versenyét pedig az érsekhalmi Czene Leila nyerte.

(A borítóképen: Hernádkak-Belegrád határában rendezték meg a Borsodi Vágtát)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában