elismerés

2021.08.24. 17:30

Elismerés a szolgálatért, a bátorságért

Rendőrök, tűzoltók és polgárőrvezető is részesült nemzeti ünnepünkön díjazásban.

Fotó: Hudák Andrea

Magyarország nemzeti ünnepe alkalmából elismeréseket adott át Pintér Sándor belügyminiszter. A Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatát adományozta a hazai polgárőrmozgalom szervezése és irányítása, illetve oktatási rendszerének kialakítása, a határon túli polgárőri kezdeményezések megvalósítása érdekében végzett kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréséül Csóra Györgynek, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnökének, az Országos Polgárőr Szövetség elnökségi tagjának. A Magyar Ezüst Érdemkereszt katonai tagozatát adományozta közel három évtizedes kimagasló szolgálati tevékenysége elismeréséül Tóth Tibor c. r. főtörzszászlósnak, a Miskolci Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztály Járőr- és Őrszolgálati Alosztálya járőrparancsnokának. Bátorságért érdemjel elismerésben részesült Bódizs Bertalan rendőr főtörzsőrmester és Leskó Dávid rendőr őrmester, a Mezőkeresztesi Rendőrőrs körzeti megbízottja, illetve járőrvezetője, akik egy égő, nádfedeles lakóépületben alvó idős, mozgássérült embert felébresztettek és ölben kivitték az udvarra, megmentve ezzel az életét.

A belügyminiszter kiemelkedő helytállása, bátor magatartása elismeréséül Bátorságért érdemjelet adományozott Kovács Tamás tűzoltó őrmesternek, az encsi hivatásos tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetőjének, aki egy égő, füsttel telített családi házból kimenekített két kiskorú gyermeket, és egy felhevült gázpalackot is kivitt az épületből.

Balesetnél, tűzben

A Bátorságért érdemjel elismerését vehette át Csabai Tamás címzetes tűzoltó zászlós, a sátoraljaújhelyi hivatásos tűzoltó-parancsnokság szerparancsnoka, aki egy vasúti átjáróban történt közlekedési baleset során az árokba csúszott kamion fülkéjéből kimenekített egy életveszélybe került embert. A baleset során a kamion üzemanyagtartálya megsérült, a gázolaj szétfolyt, egy nagyfeszültségű vezeték pedig belógott a helyszín fölé.

A belügyminiszter Bátorságért érdemjelben részesítette Móth András Péter címzetes tűzoltó főtörzsőrmestert, a miskolci hivatásos tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetőjét, valamint Molnár Ferenc címzetes tűzoltó főtörzsőrmestert, Mihalik József címzetes tűzoltó főtörzsőrmestert és Zavarkó Szabolcs címzetes tűzoltó főtörzsőrmestert, beosztott miskolci tűzoltókat, akik egy égő épületből huszonegy, gáz tárolására szolgáló palackot vittek ki, amelyek közvetlen hőhatásnak, robbanásveszélynek voltak kitéve. Azzal, hogy eltávolították a palackokat, a tűzoltók megakadályozták, hogy bárki megsérüljön.

Állami ünnepünk alkalmából ünnepi állománygyűlést is tartottak a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. A rendezvényen miniszteri elismeréseket vehettek át az arra érdemesek. Pintér Sándor belügyminiszter tűzoltósági tanácsosi címet adományozott Nácsa Bálint tűzoltó alezredesnek, a szerencsi hivatásos tűzoltó-parancsnokság parancsnokának.

(A borítóképen: Mihalik József, Molnár Ferenc, Zavarkó Szabolcs és Csabai Tamás az érdemjellel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában