festés

2021.07.14. 19:15

Új színekkel nyit az Avasi Közösségi Kávézó

Összekovácsolta a városrész közösségét a festés az Avasi Közösségi Kávézóban.

Detzky Anna

Fotó: Kozma István

A karanténidőszak után az Avasi Közösségi Kávézó is megújul, megszépül. Ennek a folyamatnak második állomása a közösségi tér belső festése, amely kedden a miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium diákjai önkéntes segítségével valósult meg. A helyszínen jártunk a jó hangulatú eseményen, ahol már a munka oroszlánrészét elvégezték.

Fiatalokra számítanak

– A pandémiás időszak alatt nehézzé vált a kávézó finanszírozása. Az elmúlt fél évben, amikor nagyobbrészt zárva tartottunk, kétszer is beáztunk, amire sajnos már korábban is volt példa. Emiatt vált szükségessé a tisztasági festés – mondta Csere Áron, az Avasi Közösségi Kávézót működtető Dialóg Egyesület újonnan megválasztott elnöke, aki régebben közösségfejlesztőként dolgozott az egyesületnél. – Korábban készült, kávéval festett képeinket tesszük majd föl a falra dekorációnak, ha megszárad a festék. Egy másik alkalommal pedig lehet, hogy falfestményeink számát gyarapítanánk a Görögkatolikus Roma Szakkollégium diákjaival, akik a mostani esemény önkéntes bázisát is adják.

Magasabb fokozatra kapcsolnak az Avasi Közösségi Kávézó munkatársai.

– A lelkes, avasi önkénteseinkkel telefonon tartottuk a kapcsolatot a karanténhelyzetben, és amiben tudtuk, segítettük egymást. Számukra a találkozásra is lehetőséget biztosítottunk kis csoportos formában a helyszínen. A koronavírus-járványnak a jelenlegi, enyhébb szakaszában újra gyakrabban és tovább tartunk majd nyitva. Ehhez elengedhetetlen, hogy biztosítsuk az alapvető feltételeket. Emellett remek közösségi élmény a környéken élőkkel és az önkéntesekkel a közös festés szinte minden évben. Egyesületi szinten a következő időszakban is a fiatalokra számítunk, gyakornoki programunk kialakítás alatt áll. Továbbá civil képzéseket indítanánk. Bízunk benne, hogy a jövőben is meg tudjuk tartani a kávézót mint közösségi teret az avasiak számára – osztotta meg Csere Áron.

A Görögkatolikus Roma Szakkollégium nagy hangsúlyt fektet rá, hogy diákjai valamilyen formában visszaadják a társadalomnak, amit kaptak.

– Minden évben több olyan programot szervezünk, ami a társadalmi felelősségvállalást erősíti a hallgatóinkban – tudatta Mozgó Mónika, a Görögkatolikus Roma Szakkollégium külső kapcsolatok koordinátora. – Mivel egy hónapja a Dialóg Egyesület ügyvezetője is vagyok, így tudtam, hogy az Avasi Közösségi Kávézóban a beázás miatt szükséges a festés. Közösségi szolgálataink segítségével folyamatosan erősítjük a fiatalokban, hogy segítsék embertársaikat. Ez más alkalmakkor hátrányos helyzetű gyerekek támogatásán és adománygyűjtéseken keresztül nyilvánul meg a nagy ünnepekhez kapcsolódóan. Egyik visszatérő programunk a faültetés és a környező kistelepülések látogatása. Gyakran ezek éppen azok a települések, ahonnan a hallgatóink jönnek. A diákok a június 30-ai és az augusztus vége közötti időszakot otthon töltik, de nyáron is befoghatóak. A karanténidőszak nagyon nehéz volt számunkra, mert a legtöbb diákunk hazautazott. Mi laptopot és tabletet biztosítottunk számukra az online oktatás alatt, és a virtuális térben szerveztünk képzéseket, korrepetálást és programokat.

(A borítóképen: Hamarosan újra szép és tiszta a közösségi kávézó az Avason)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában