Cannes

2021.07.13. 14:30

Randevú Matt Damonnal

A színész egy oklahomai munkást alakít új filmjében, aki Marseille-ben próbálja kihozni a börtönből egyetemista lányát.

Váró Kata Anna

US actor Matt Damon (L) and French actress Camille Cottin laugh during a photocall for the film "Stillwater" at the 74th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France, on July 9, 2021. (Photo by Valery HACHE / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

A régebben Leçon de cinéma elnevezésű mesterkurzust idén a fesztivál Rendez-vous-ra keresztelte, így aztán az a körülbelül négyszáz szerencsés, közöttük jómagam is, akinek sikerült jegyet szereznie, elmondhatja, milyen kellemes randevút töltött Matt Damonnal.

Könnyekig hatódva

Hogyan kell Cannes-ban egy ilyen eseményt elképzelni? Nos, a fesztivál felkér egy ismert filmes szakírót, aki kérdéseivel segíti feleleveníteni az interjúalany pályafutását, az indulástól napjainkig, nemegyszer filmbejátszásokkal tarkítva.

Rendszerint egyszerre szórakoztató és informatív leckét kapunk színészetből vagy filmkészítésből, melynek végén természetesen a közönség tagjai is feltehetik kérdéseiket.

Sajnos Matt Damon mellé nem sikerült igazán rátermett kérdezőt találni, de szerencsére a közönség soraiból olyan kérdések érkeztek, amelyekért láthatóan Damon is, és a hallgatóság többi része is hálásnak bizonyult. A színész, forgatókönyvíró felidézte többek között, hogyan sikerült neki és barátjának, Ben Afflecknek jobb apartmanba költözni egy filmmagazin címlapjának köszönhetően, amikor még a siker kapujában toporogva harmadmagukkal kellett egy kis lyukon osztozniuk. A Variety filmes szaklap borítóján a Good Will Hunting forgatókönyve kapcsán szerepeltek, ami aztán meghozta számukra az Oscar-díjat és egyben a várva várt áttörést. Damont azonban kevéssé változtatta meg a siker. Mi sem példázza ezt jobban, mint hogy James Cameron nemcsak szerepet ajánlott neki az Avatarban, de tíz százalékot is a mindenkori bevételből, amit Damon azért utasított vissza, mert már egy szóbeli megállapodás fűzte egy jóval szerényebb költségvetésű projekthez, a Bourne-ultimátumhoz. Most, hogy az Avatar folytatása is készül, és ismerve az első rész bevételi adatait, a filmtörténet egyik legnagyobb anyagi veszteségét könyvelheti el a színész, amit látszólag kellő humorral és öniróniával tud kezelni.

Damon egyébként Tom McCarthy Stillwater című filmjét kísérte el Cannes-ba, melyben egy olajfúró toronyban dolgozó oklahomai munkást alakít, aki Marseille-ben próbálja kihozni a börtönből gyilkosságért elítélt egyetemista lányát. A film jól tükrözi az Oklahomából érkező munkás és a franciák közötti kulturális különbségeket, pontos képet adva a francia kikötővárosról és lakóiról. Damon könnyekig hatódott a bemutatón, amit később a mögöttünk álló nehéz időszakkal és annak az örömével magyarázott, hogy ennyi kihagyás után ismét közösen élvezhetjük a fesztivált és ünnepelhetjük a mozit.

(A borítóképen: Matt Damon Cannes-ban, színésztársa, Camille Cottin társaságában. Tom McCarthy Stillwater című filmjét kísérte)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában