Rendhagyó tábor

2021.07.29. 18:00

Pénzügyi tudatosságra nevelnek

A Magyar Református Szeretetszolgálat nyári táborában hátrányos helyzetű gyerekek vesznek részt Ózdon.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Hátrányos helyzetű tizenévesek számára igyekeztek megmutatni néhány olyan pénzügyi fogást, amelyet később akár felnőttkorban is használni tudnak majd. A Magyar Református Szeretetszolgálat hat turnusban foglalkozik a diákokkal, mert úgy vélik, hogy a mai világban már elengedhetetlen a pénzügyek helyes kezelése.

– Azt vettük észre, a gyerekek lelkesek, fogékonyak a feladatokra, könnyen be lehet őket vonni a programokba – összegezte ózdi tapasztalatait Nagy Gábor szociális fejlesztési ágazatvezető. – Részt vettek egy interaktív társasjátékban, amely alkalmas volt arra, hogy valós helyzeteket modellezzen, döntési helyzetbe hozza a résztvevőt. Az önkéntesek ezután pénzügyi bemutatót is tartottak, és mentorok is foglalkoztak a hátrányos helyzetű gyerekekkel.

Nagy Gábor szerint a tizenéves ózdi diákok a logikai feladatok során jól teljesítettek, viszont a pénzügyi alapfogalmak terén sok mindent meg kell tanulniuk. Ebből a szempontból vannak hiányosságok, éppen ezért fontos a szeretetszolgálat által indított többturnusú foglalkozás. A bevétel, a kiadás, a bruttó és a nettó kifejezésekkel most ismerkedtek meg a résztvevők, az alaptudást azonban a tervek szerint a jövőben számos szempontból hasznosítani tudják majd.

– Ezúttal tizenöt ózdi diákkal foglalkoztunk, de átlagosan húszan vesznek részt egy-egy kurzuson – folyatta Nagy Gábor. – Összességében száz gyermek bevonására törekszünk ezen a nyáron, de a mentorálásra nemcsak most, hanem a későbbiekben is nagy hangsúlyt kívánunk fektetni. Amellett, hogy most a táborokban hasznos információkat igyekszünk a gyerekeknek átadni, ősszel hasonló témában szakköreink indulnak. Ehhez egy ösztöndíjprogram is társul majd. A végső célunk ezzel egyértelműen az, hogy idővel tudatosabban bánjanak a pénzzel, megismerjenek pénzkezelési lehetőségeket, és a családi kassza tervezését minden gond nélkül meg tudják oldani.

(A borítóképen: A családi kassza kezelését is megtanulhatják a résztvevők)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában