Kertészkedés

2021.07.18. 19:00

Napon, árnyékban, kint és bent megállják a helyüket

Kezdő kertészként sem kell visszariadni a növénytartástól, a zöldség- és gyümölcstermesztéstől.

Apagyi Beáta

Fotó: Shutterstock

Amennyiben van egy talpalatnyi földünk vagy néhány négyzetméter erkélyünk, már csak azt kell kitalálnunk, hogy melyik növény érezheti jól magát az általunk biztosított körülmények között, melyiknek tudunk megfelelő mennyiségű napfényt, csapadékot vagy növekedéséhez elegendő helyet szolgáltatni. Ha azonban nem akarjuk túlgondolni, válasszunk azok közül a jolly joker növények közül, amelyek napos, árnyékos, benti, kinti terepen is jól megállják a helyüket.

Az egyik ilyen például az árvácska, amit elültetni és gondozni is könnyű, a minimális törődést hosszan tartó virágzással hálálja meg. Érdemes a fagyok után elültetni. Pár hétbe telik, míg összeszedi magát, kihajt és virágokat hoz, amelyek megfelelő körülmények között hetekig, akár egy hónapig is viríthatnak. A növény napos és árnyékos helyen egyaránt gyorsan nő, ugyanakkor érzékeny a hidegre.

A páfrány is telitalálat lehet, jól mutat a fürdőben, a kertben, az árnyékos hátsó udvaron, illetve lelógó kaspóban is. Igazi túlélő, egy kis tápoldattal, némi öntözéssel örök életet biztosíthatunk számára. Bár szeret sütkérezni a napon, inkább árnyékkedvelő. A fagyot nem bírja, olyankor érdemes lefedni vagy cserépbe átültetni és elhelyezni a pincében vagy a lakás bármelyik pontján, ahol még a levegő tisztításáról is gondoskodik a kevésbé igényes növény.

Az utóbbi időkben váltak népszerűvé a pozsgás növények a kertészek köreiben. Talán annak köszönhetően, hogy gyakorlatilag bárhol megnőnek, a vizet képesek a leveleikben tárolni, ezért elég csak hetente időt fordítani az öntözésükre. Ültetésükhöz nincs szükségük sok földre, minimális törődés mellett kint is, bent is évekig elélnek, azonban a telet nem szeretik. Rengeteg fajtája létezik a pozsgás növényeknek, sok kertész csak nagyon nehezen tudja kiválasztani a megfelelőt.

Kevés energia, bőséges hozam

A sárgarépa ültetése is viszonylag egyszerű. Ha a kinti hőmérséklet 10 fok felé kúszik, elvethetjük a magokat 1-2 centiméter mélyre. Öntözését illetően annyi vizet használjunk, amennyivel kissé nedvessé tehetjük a talaját. Igyekezzünk napfényes helyre ültetni, növekedéskor a kevésbé szép példányokat érdemes kihúzogatni. A sárgarépa előnye, hogy könnyen termeszthető, bőséges termést hozhat. Egyetlen hátránya, hogy oda kell figyelni arra, hogy megfelelő minőségű földben növekedjen.

Végezetül a paradicsom is ideális lehet a kezdő kertészeknek, még akkor is, ha picivel több odafigyelést igényel. Bár nem kell az ültetéséhez nagyobb kert, mivel kaspóban, cserépben is jól érzi magát, jó minőségű földre, sok napfényre és rendszeres öntözésre van szüksége. Ez ne tántorítson el senkit, hiszen rengeteg ízletes terméssel hálálja meg a növény a ráfordított időt.

(A borítóképen: Pozsgásokkal is érdemes próbálkoznia a kezdő kertésznek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában