demonstráció

2021.07.10. 19:00

Nagy Ugrás újra Sajóörösön

Vasárnap délután háromkor csobbannak a Sajóba az élővizeink érdekében demonstráló sajóörösiek.

A WWF környezetvédelmi szervezet által kezdeményezett Big Jump, azaz a Nagy Ugrásnak keresztelt program a folyók, a mellékágak, a holtágak és a vizes élőhelyek rossz állapotára, a folyó és az emberek közötti kapcsolat megszakadására kívánja felhívni a figyelmet. Ennek keretében 2005-ben például 22 ország 31 folyójába ugrottak be az emberek egyazon pillanatban. Akkor 250 ezer ember csatlakozott, és ugrott vízbe Európa-szerte. Azóta is minden esztendőben megtörténik a demonstráció.

Egymásra találás

A kezdeményezés célja, hogy segítsen az embereknek újból rátalálni folyóikra. A projekt életre hívói arra szeretnék rávenni a városlakókat, hogy vegyék ismét birtokukba vizeiket, illetve a program célja az is, hogy újból életre keltse azt az erős kapcsot, amely valaha összekötötte az embereket a vizes életterekkel. A 20. század megfeledkezett a folyóiról: szemétlerakó helyként szolgáltak, szennyezetté és veszélyessé váltak, sőt a megközelítésüket is gyakran tiltották. Vízi közlekedésre, és energiatermelésre használták őket, számos strand és kijelölt úszóhely szűnt meg. Az emberek hátat fordítottak a folyóknak, és nem törődtek a felelősségükkel.

Sajóörös évek óta aktív részese a Nagy Ugrásnak. Így lesz ez most vasárnap délután 3 órakor is.

(A borítóképen: A Nagy Ugrás egy igazi demonstráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában