Egészség

2021.07.25. 15:00

Gyorsan romlik most az étel

Főzés után az ennivalót két órán belül tegyük hűtőbe, a gyümölcsöket pedig mossuk meg!

Fotó: Shutterstock

Nyáron különösen oda kell figyelnünk ételeink tárolására, kezelésére. Ha például a főtt ételt sokáig szobahőmérsékleten hagyjuk, elszaporodhatnak benne a baktériumok. Ha utazunk, a szendvicseinket se hagyjuk sokáig a melegben, mert kellemetlenül végződhet a túrázás vagy a nyaralás. Szintén fontos, hogy a gyümölcsöket és zöldségeket alaposan mossuk meg, különösen azokat, amelyek a földben vagy a föld közelében teremnek.

Dr. Hintalan Ádám miskolci háziorvostól megtudtuk azt is, milyen betegséget okozhatnak a nem megfelelően tárolt ételek.

Elöljáróban jelezte, ha hasmenésünk van, nem kell rögtön arra gondolni, hogy romlott ételt fogyasztottunk. Előfordulhat ugyanis, hogy valakinek egyéni ételintoleranciája van. Ilyenkor egy-két alkalommal jelentkezik hígabb széklet, de aztán ez magától elmúlik.

A nem megfelelően kezelt étel elfogyasztása után fél nappal jelentkezhet heves hányás, izzadás, gyengeség, hasmenés. Ez a gyomor és a bél fertőzésére utal. A tünetek olyan súlyosak is lehetnek, hogy akár átmenetileg infúziós folyadékpótlásra lesz szüksége az illetőnek. Néhány nap alatt azonban elmúlik a kellemetlenség. Két-három napos diétára és folyadékpótlásra kell ügyelni.

– Figyelnünk kell arra is, hogyha utazáskor a szendvicsünkbe májkrémet vagy húskészítményeket teszünk, akkor ezek ne legyenek túl sokáig a melegben, minél hamarabb fogyasszuk el az elemózsiánkat – figyelmeztetett a szakember.

Jelezte: ritkán, de az is előfordulhat, egy speciális baktérium szaporodik el az ételben, főleg húskészítményekben vagy a vízben. Ebben az esetben véres hasmenés is felléphet. Ez azonban ritka, de sokan emlékeznek még a 2006-os miskolci ivóvízjárványra, amikor a város vízellátását biztosító forrásokba a megnövekedett csapadékmennyiség miatt szennyezőanyagok mosódtak. Ezt tömeges megbetegedés követte. Általában ilyenkor sem kell kórházba vonulni, otthoni pihenéssel, diétával és folyadékpótlással át lehet vészelni a nehéz napokat, tette hozzá dr. Hintalan Ádám.

(A borítóképen: Minél hamarabb tegyük hidegre az élelmiszereket!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában