Életmód

2021.07.02. 19:30

Az allergia tünetei remekül enyhíthetők

A szálló virágpor bár nehezen kikerülhető, néhány egyszerű praktikával és odafigyeléssel csökkenthetők az allergia tünetei.

Fotó: Shutterstock

Az egyik legkézenfekvőbb, ha olyan növényeket választunk a kertünkbe, amelynek alacsony a pollenkibocsátása. Ilyen a dália, a rózsa, a petúnia. Ellenben a nyírfa, mogyoró és nyárfa ültetésével érdemes vigyázni, mivel pollenkibocsátásuk magas. A gyakori kézmosással megelőzhetjük a baktériumok és a vírusok terjedését, így mindenképp érdemes rendszeresíteni. Szabadtérről hazatérve is kiemelten fontos az alapos arc- és kézmosás, hiszen így eltávolíthatjuk az azokra tapadt polleneket, amelyek zárt térben ugyancsak irritálhatnak. Emellett a frissen mosott ruhát ne a szabad levegőn, hanem belső térbe szárítsuk, így a szöveteken sem tud megtapadni a virágpor.

Mivel az allergia az immunrendszerünk válasza a természetes anyagokra, annak hatékonyságát, ellenállóságát kell megedzenünk vitaminokban és probiotikumokban gazdag táplálkozással. Együnk sok szezonális zöldséget és gyümölcsöt, kerüljük az allergén hatással bíró ételeket, a mesterséges szín- és ízfokozókat. A kvercetin nevezetű antioxidáns jótékony hatással van az allergiától szenvedőkre, ugyanis meggátolja a hisztamin felszabadulását a szervezetben. Ez megtalálható a hagymában, almában, zöld teákban, citrusfélékben.

Az otthonunkban nyáron inkább tartsuk zárva az ablakot, hajnal öt és délelőtt tíz között különösen, hiszen akkor a legmagasabb a levegő pollenkoncentrációja. A benti levegő hűtését légkondicionálóval oldjuk meg, de figyeljünk arra, hogy tiszta legyen a készülék.

(A borítóképen: Közeledik az allergiaszezon)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában