Egészség

2021.07.25. 07:00

A vezető halálokok között a harmadik helyen a szájüregi daganat

A vezető halálokok között a harmadik helyet foglalják el a szájüregi rosszindulatú daganatok Magyarországon.

Balogh Csilla

Fotó: Shutterstock

A szájüregi daganat az egyik leggyakoribb rossz­indulatú megbetegedés hazánkban. A szájüregi daganatok alatt a száj nyálkahártyájának, az ajkak, a nyelv, a szájpadlás, az íny, a nyálmirigyek, a nyelv alatti terület, valamint a szájüreg folytatását képező garat rosszindulatú megbetegedéseit értjük.

– A rosszindulatú elváltozás kialakulásában döntő szerepe van a humán papillomavírusnak (HPV) – mondja dr. Komlóssy Attila miskolci sebész, fogszakorvos és parodontológus. – A betegség kialakulásának kockázatát számos tényező fokozza. Ha a bőrfelület vagy a nyálkahártya védekező mechanizmusa károsodik, például alkohol, étel, kábítószer, dohányzás, rossz szájhigiéné vagy krónikus sebek hatására, akkor a sejtek burjánzásnak indulhatnak, kóros elváltozások alakulhatnak ki – magyarázza a parodontológus.

Tünetek

Sok nyálkahártya-elváltozás utal rákmegelőző állapotra, ami gyanakvásra adhat okot. Például nyálkahártya-gyulladás vagy bármilyen krónikusan fennálló seb. Ez az állapot akár évekig is elhúzódhat – mutat rá dr. Komlóssy Attila. – Az első jel lehet egy régóta meglévő, gyógyulni nem akaró seb, ami gyakran egy letört vagy lyukas fog körül alakul ki, ami sérti a száj nyálkahártyáját vagy az ínyt. Gyanakvásra adhat az is okot, ha valami nem olyan, mint előtte volt: rekedtség, duzzanat, vérzés, csomó, fájdalom, különböző színű, a környezetétől eltérő foltok. Fontos, hogy ezeket az elváltozásokat is vegyük komolyan és forduljunk velük orvoshoz – teszi hozzá a fogszakorvos. Az elváltozások persze nem mindig rossz­indulatú betegség kezdetét jelzik. Gyakran egy szuvas fog vagy szájüregi gyulladás lehet a kiváltó ok, ám fontos, hogy az ok kiderítése érdekében forduljunk mindenképpen szakemberhez, és az is fontos, hogy időben.

Elég odafigyelnünk

Rendszeres önvizsgálattal sokat tehetünk a betegség korai felismerésében. Az elváltozások észleléséhez sokszor nincs szükség szakemberre, elég, ha odafigyelünk magunkra és időt szentelünk magunk átvizsgálására.

– Ha észreveszünk bármilyen jellegű elváltozást a száj­üregünkben, például egy dudort vagy sebet, akkor nézzük meg a tükörben, mutassuk meg a társunknak, fényképezzük le, s ne a szomszédhoz, hanem a házi orvosunkhoz forduljunk, aki beutal a megfelelő szakrendelésre. Csak a szakszerű vizsgálat tudja kideríteni az elváltozás valódi okát. A rosszindulatú megbetegedés időben történő felfedezése mindig nagyobb esélyt jelenthet a lehető legjobb terápia kialakítására. Ezért, ha bármilyen elváltozást észlelünk magunkon, és ez az állapot egy-két héten belül nem normalizálódik, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz, aki el tudja dönteni, hogy hogyan s merre tovább – mondja dr. Komlóssy Attila.

A szűrővizsgálat

A beteg fizikai vizsgálata után egyéb vizsgálatokkal állapítják meg a szakorvosok, hogy az elváltozás rosszindulatú-e, vagy sem. Amennyiben kiderül, hogy rosszindulatú daganatos elváltozásról van szó, akkor átfogó vizsgálatokkal kiderítik a betegség kiterjedtségét, és az úgynevezett onkológiai munkacsoport kialakítja a megfelelő terápiát.

– Fontos megjegyezni, mert sokan félreértik, hogy szűréssel nem lehet kiküszöbölni a daganatos megbetegedéseket, viszont rendkívül fontosak – hívja fel a figyelmet a parodontológus, hozzátéve: a szűrővizsgálatokkal sok daganattípus esetében időben fel lehet fedezni a kóros elváltozásokat vagy a daganatmegelőző állapotokat, amikor azok még nagyobb eséllyel gyógyíthatók vagy nem képeztek áttéteket. Az elsődleges megelőzés hangsúlya azonban az életmódon van.

(A borítóképen: Bármilyen elváltozás esetén forduljunk azonnal orvoshoz!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában