hegyesorrú denevér

2021.07.28. 15:30

A hegyesorrú lett a hónap denevére

A faj szálláshelyei veszélyben vannak – erre hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Fotó: Atli Arnarson

A hegyesorrú Európában a nagyobb termetű denevérfajok közé tartozik. Ami a megjelenését, életmódját, veszélyeztető tényezőit illeti, hasonlít a közönséges denevérre, mellyel gyakran kolóniákat is alkot. Eredetileg barlangokban találnak maguknak szállást, ezt a szokásukat azonban inkább a mediterrán térségekben tartják, Közép-Európában a nyári kolóniák nagy része nagyobb épületek torony- és padlástereiben alakul ki. A hegyesorrú denevér telelésre minden esetben felszín alatti területeket választ, a nyári szálláshelyek közelében.

Forduljanak szakemberhez!

A faj helyzete a legtöbb országban romlik, ennek leggyakoribb oka, hogy a gyepterületeket túlhasznosítják, illetve az emberek megzavarják a denevérek téli, nyári szállásait. Hazánkban is aggasztó a faj állományának csökkenése, éves szinten számuk meglehetősen nagy fogyást mutat.

„A közeljövőben sok templom és kastély felújítása indul el, ezekben hegyesorrú denevérek is élhetnek. Mivel az épületek felújítására a denevérek oltalma mellett is számos lehetőség kínálkozik, ezért kérjük, hogy tervezett felújítás előtt minden esetben egyeztessenek a területileg illetékes nemzetipark-igazgatósággal, illetve forduljanak szakemberekhez – írta az MME internetes oldalán.

(A borítóképen: A hegyesorrú denevér térségünkben is előfordul)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában