frizura

2021.07.25. 12:00

A fodrászok sötétebbnek látják a hajat

A hölgyek többsége nem mond igazat a fodrásznál.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A hölgyek zöme fél a fodrász szemébe mondani, ha nem tetszik a frizurája. Hiába érzik már menet közben, hogy valami nem stimmel, nem mernek szólni, pedig kellene. Ugyanis, ez a félszegség az elrontott frizurák gyakori oka.

Kérni kell a színskálát

Az elrontott frizurák helyrehozására specializálódott Angerer Fodrászat júliusban végzett online felmérést a témában. Véleményük szerint az elrontott frizurák jelentős része ennek a problémának köszönhető, megfelelő kommunikációval pedig mindez elkerülhető lenne.

„A legfontosabb, hogy a kezelést előzze meg egy alapos konzultáció, ahol megbeszéljük, mit szeretnénk, a fodrász megismerheti a hajunk állapotát, adottságainkat és személyiségünket, hogy mi áll jól, mit szeretünk, és mit nem. Két dolgot kell ilyenkor körültekintően tisztázni, a hajszínt és a formát” – tanácsolja Vass Edina, a fodrászat mesterfodrásza.

A hajszín nagyon sok félreértés forrása: Mennyire barna a barna, vagy az inkább sötétszőke? Mennyivel sötétebb a „sötétebbet szeretnék”, vagy világosabb a „világosabbat szeretnék”? Ahány ember, annyiféle válasz, de általánosságban elmondható, hogy a fodrászok sötétebbnek látják a világot, azaz a hajat. Ami a fodrásznak sötétszőke, az a vendégek számára inkább világosbarnát jelent. Ezért mindenféleképpen az a megoldás, hogy mindig kérni kell egy színskálát, és rá kell mutatni, milyen árnyalatot szeretne az ember, mert így a tévedés kizárt.

A fazont és a formát elmagyarázni nagyon nehéz. Ha nem kell változtatni a meglévő frizurán, hanem csak igazítani kell, az sima ügy, egy képzett fodrász pontosan látja, hogy mennyit és hogyan kell frissíteni a frizurán. A gondok akkor kezdődnek, ha hangsúlyosabb frizuraváltást szeretnénk.

Vass Edina azt tanácsolja, a legjobb, ha fényképet visz a vendég, és megmutatja, mit szeretne.

Ha valaki attól tart, hogy a fodrász megsértődik, és ezért nem tudja, hogyan szóljon, akkor használhatja a „nekem úgy tűnik, mintha” formulát. Mondhatja például, hogy nekem úgy tűnik, mintha kicsit sötétebb lenne, mint a színskálán volt. A végén olyan lesz? A lényeg, hogy minél előbb szólni kell, pontosan megmondva, mi az, amitől tart valaki – javasolja Vass Edina.

(A borítóképen: A jó tanács: nem kell félni megmondani a fodrásznak, ha valami nem tetszik)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában