régi hagyomány

2021.06.16. 14:00

Megkoronázták a tokaji borkirálynőt

A tokaji borkirálynő feladata, hogy képviselje a várost és a bortermelőket a hazai és nemzetközi eseményeken.

Bacsó István

20210605 Tokaj fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Borvidék polgármestereinek minikonferenciája. képen: Dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselő és Veres Luca borász

Fotó: Bujdos Tibor

A közelmúltban megrendezett Tokaj-hegyvidéki „minikonferencián” mutatták be a résztvevőknek és a sajtónak a város új borkirálynőjét, Veress Lucát, akinek fejére az eseményen tette fel a koronát dr. Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője.

Meghívásos rendszer

De hogyan lesz egy gimnazista lányból borkirálynő? Erről kérdeztük Luca édesanyját, Várhelyi Katalint, aki elmondta, ez nem olyan verseny, mint egy szépségkirálynő-választás, amire jelentkezni kell, és zsűri választja ki a nyertest, itt meghívásos rendszerben kerül a kiválasztott fejére a korona, ha ő felelt meg leginkább a szigorú feltételeknek. A borkirálynő-választást az Oestrich-­Winkel Tokaj Baráti Társaság Egyesület szervezi minden második évben, immár hagyományt teremtve. Az alapvető feltételek közé tartozik, hogy a jelölt családjának legyen közvetlenül köze a szőlőter­mesztéshez, borászathoz. És az is, hogy kommunikációképes legyen legalább angol nyelven, hiszen külföldön vagy a Tokajba érkező külföldiek előtt is reprezentálnia kell.

„A családunk megfelelt a követelményeknek, így Luca bekerült a jelöltek közé. Aztán értesítettek minket az egyesülettől, hogy ő nyert” – mondta az édesanya.

Azt még nem tudják, hogy pontosan mikor és milyen feladatai lesznek Lucának. Egyelőre a győzelem a biztos, a részletes tevékenység még egyeztetés alatt van. Az bizonyos, hogy az egyesület által szervezett alkalmakon, mint például a testvérvárosok meglátogatása, delegációk fogadása, vagy a Szüreti Napokon, egyéb városi rendezvényeken való részvétel a feladatok között lesz.

Régi hagyomány

A borkirálynő-választás hátterét a szervező Májer Jánosné Arday Otilia, az Oestrich-Winkel Tokaj Baráti Társaság Egyesület elnöke világította meg. „A kezdeményezés forrása a Rajna-parti testvérvárosunk, Oestrich-Winkel. Náluk régi hagyomány a borkirálynő-választás. Ott minden borrégióban van egy borkirálynő, sőt van, ahol borhercegek és -hercegnők is. Ők kérték, hogy nálunk is legyen választás, és amikor találkozunk – mi utazunk egyik évben hozzájuk, ők a másik évben hozzánk –, akkor nemcsak a delegációk töltik együtt az időt, hanem a borkirálynők is. Többek között ezért kell a királynőnek folyékonyan beszélnie angolul vagy németül.”

Azóta minden második évben megtörténik a választás. Általában 16 éves középiskolás lányokból lesznek a borkirálynők, akik érettségiig tudják vállalni a feladatot. A szigorú feltételek miatt nincs sok jelentkező, hiszen amellett, hogy a családnak szőlészeti, borászati kötődése kell legyen, két éven keresztül vállalnia kell számos kötelezettséget. Ez nagy elszántságot és kötelességtudatot is kíván.

Fel kell készülnie

„Luca a mostani megválasztásától kezdve két éven át lesz Tokaj borkirálynője. Alapvető feladata lesz, hogy a boros rendezvényeken megjelenjen, köszöntse a résztvevőket, szükség esetén több nyelven is. Angolul, németül, sőt akár lengyelül is, ha arra van szükség. Ez a reprezentáció mindig megtörténik többek között a Szüreti Napokon és a Borfesztiválon. Ezekre fel kell készülnie. Az sem árt, ha jó kiállása van, és bátran szerepel közönség előtt” – avatott be a borkirálynő-választás rejtelmeibe az elnök asszony.

(A borítóképen: Koncz Zsófia tette fel Veress Luca fejére a koronát)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában