szabadidő

2021.06.28. 13:00

Másfél millióan nem interneteznek hazánkban

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock

Gondolta volna? Bár a magyar háztartások majdnem háromnegyedében használnak vezetékes internetet, addig másfél millió ember egyáltalán nem veszi igénybe ezt a lehetőséget – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) reprezentatív kutatásából, amely a 14 éves korcsoport és annál idősebbek válaszai alapján készült 3244 háztartás bevonásával. Az okok leginkább az életkorra, a vagyoni helyzetre vezethetők vissza, továbbá meghatározó az iskolai végzettség is. Ahol a családban nincs nyolc általánosnál magasabb végzettségű, ott csak a háztartások negyedében van úgynevezett nagy képernyős – asztali számítógép, laptop, tablet – internet, ahol legalább egy diplomás családtag is él, már sokkal magasabb az internetezők aránya.

A vezetékes nettel nem rendelkezők (74 százalék) válaszai alapján kiderült azért nem akarják használni, mert nincs rá szükségük. Helyettesítik inkább vezeték nélküli mobilinternettel, vagy egyáltalán nem veszik igénybe a szolgáltatást. A világháló mellőzése a 14 évesekre és az idősebb válaszadók 18 százalékára igaz. A 70 éven felülieknek csak a harminc százaléka internetezik.

Nincs rá szükségük

Ha az anyagi helyzet és az életkor együttes hatását nézzük: az előbbi a fiatalok esetében eltűnik, hiszen ők bármilyen élethelyzetben is vannak, mindenképp interneteznek valamilyen módon. Az idősebbeknél ez a két tényező együttes erővel fejti ki a hatását. A jövedelméből kényelmesen megélő időseknek csak 61 százaléka, az átlagos vagy rossz anyagi helyzetűeknek 40 százaléka internetezik.

A digitális világból való kimaradást az idősek 71 százaléka azzal magyarázza, hogy nincs rá szükségük, 62 százalék pedig azzal, hogy nem ért hozzá. A megkérdezettek 29 százaléka nem tudná folyamatosan fizetni az internetszámlát vagy megfelelő eszközt biztosítani hozzá. Ők rendszerint a legszegényebbek és a legalacsonyabb jövedelmű családok tagjai.

(A borítóképen: Az internet a mindennapjaink része, de nem mindenkinek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában