Kertművelés

2021.06.12. 15:30

Már látszik a termése

Ültetés, gyomlálás, öntözés mellett már a betakarítás is szerepel a júniusi feladatok között.

Horváth Imre

20200528 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Cseresznye zsáner kép.

Fotó: Kozma István

Kitört a nyár, és ezzel együtt az is elmondható, hogy már nem lehet oka panaszra a kertészkedőknek az időjárás kapcsán. Pont olyan idő van, amilyennek lennie kell, a június pedig bőven tartogat feladatokat. Ugyanakkor már komolyabb mennyiségben is élvezhetjük a munka gyümölcsét, hiszen egyre több betakarítanivaló akad, és már többen elkezdték a következő évre való spáj­zolást is.

Nem késő

Bizony lassan előkerülhetnek a télen kiürült, tavalyról eltett befőttesüvegek, hiszen érik a cseresznye, a földi eper, tehát lehet befőttet, lekvárt elrakni lassanként. Ugyanakkor az időben elültetett retket már sokan fel is szedték, fel is magzott mostanra, így a jövő évi ültetéshez a saját magokat is be lehet gyűjteni. Szedhető a saláta, a sóska, van, ahol már a cékla is. Ez egyben azt is jelenti, hogy lassan megürülnek majd ágyások, így lehet tervezni a másodvetéseket is. Ez persze nemcsak ott jöhet szóba, ahol a betakarítás miatt szabadul fel hely, de mostanra az is látszik, ha valahol az eddigi vetésekből – főleg a koraiak esetén – nem sikerült jól a kelés, így ide is lehet újabbal próbálkozni.

Bár az időjárás a palántázás szempontjából nem volt éppen a legszerencsésebb, hiszen gyakran volt sár, és éjjelenként májusban erősen le is hűlt a levegő, ami sem az ültetésnek, sem az elültetett palánták fejlődésének nem volt túl jó. Mostanra azonban minden adott, így aki eddig nem ültetett palántát, az nem késett le semmiről, nyugodtan pótolhatja még.

Karózni, hónaljazni

A palántákat folyamatosan figyelni kell, mert ebben az időben gyorsan nőnek, és – amennyiben szükséges – karózni és hónaljazni kell, vagyis az alulról előtörő hajtásokat leszedni. Az uborkának, babnak, borsónak megfelelő felület kell, amin elkezdhet futni, az uborkára pedig külön is figyelni kell, ugyanis nem kapaszkodik fel magától, kell neki egy kis segítség.

A gyümölcsösökben a változékony tavasz és nyárelő időjárása miatt még mindig nagy harcot kell folytatni a kórokozókkal, a monília és a peronoszpóra mellett a tafrina és a levéltetű, illetve a különböző gombás betegségek is több hullámban támadnak. A levéltetűre és tafrinára különösen sok helyen panaszkodnak. Sőt több helyen megjelent az almalevél-pirosító levéltetű is. A beteg részeket el kell távolítani és még gyümölcsérés előtt permetezni, ha elkerülhetetlen. Ha a hőmérséklet 25 fok fölött van, ne használjunk növényvédő szereket, mert egyrészt túl gyorsan elpárolog a kijuttatott permet, másrészt perzselést okozhat. Csak estefelé permetezzünk, mikor már csökken a hőmérséklet!

Ritkítás, metszés

Itt az ideje a gyümölcsök ritkításának, hogy szép nagy és egészségesek legyenek, illetve a hajtásválogatásnak vagy éppen a metszésnek, ha már leterem a málna, ribizli.

Ha a rózsa vadhajtásokat hoz, tőből távolítsuk el őket. Az orgona már mindenhol elvirágzott, így az elvirágzott virágfejeket távolítsuk el.

(A borítóképen: A cseresznye már szedhető és berakható télire)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában