évgyűrűk

2021.06.11. 19:15

Kerekesszékkel fürdőhelyen

Az idős mozgássérültek is aktívnak érezhették magukat az üdülés közben.

Detzky Anna

Forrás: ÉM-archívum

Első klubnapját egyből egy berekfürdői nyaralással fejelte meg múlt héten a Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesületének Senior Klubja. Az egyesület támogató szolgálata segítette a kerekesszékeseket és nehezen mozgókat az utazásban.

– Már hagyomány, hogy minden nyáron kedvezményes üdülésen veszünk részt Berekfürdőn, a Megbékélés Háza nevű református konferencia-központban a mozgássérült héten – számolt be Csattosné Simon Mária klubvezető. – Kilenc éve járunk ide, ahol mindig nagyon jól érezzük magunkat. Elégedettek vagyunk a kiszolgálással és az ellátottsággal is. Reumás és más mozgásszervi megbetegedésekre nagyon hasznos a termálvíz, sokan már eleve beutalóval érkeznek. Kihasználtuk a strand gyógyközpontja által nyújtott lehetőségeket, vízi tornában, masszázsban vettünk részt délutánonként. A gyógyvizes ivókútból is merítettünk, ami gyomorpanaszokra jó.

Szép környezetben

A pihenésre és az aktívabb kikapcsolódásra is alkalmas helyszínt választottak.

– Huszonnyolcan vettünk részt a 73 főből a múlt heti nyaraláson. Az első két napon hűvösebb volt az idő, ezért a zárt fürdőben maradtunk, aztán már kint fürödtünk a három szabadtéri medencében. Gyönyörű, rendezett és tiszta a környezet, és minden évben szerveznek programot nekünk. Idén traktoros városnézésre nevezhettek be a mozgékonyabbak. Emellett református áhítat és istentisztelet látogatását is lehetővé tették, amit szerda reggel ez alkalommal a helyi tiszteletes asszony tartott. A nehezebben mozgókat pedig az egyesület támogató szolgálata vitte el és hozta vissza busszal Berekfürdőről – idézte fel a klubvezető.

Az újraindulásról faggattuk még a klubvezetőt és arról, hogyan élték meg a karanténhelyzetet.

– Május végén tartottuk az első klubnapot, amikor az anyák napi alkalmunkat pótoltuk be. Sokan elérzékenyültek, hogy újra láthatták egymást, és mindenki örült a felszabadulásnak. Egy tagunk elhunyt koronavírusban még tavaly októberben, de a többiek nem kapták el a fertőzést. Egy másik tagunk pedig agyvérzésben halt meg. Ettől függetlenül hálásak vagyunk, hogy nagyobb nehézség nélkül átvészeltük az elmúlt időszakot és a bezártságot. Megtartottak bennünket a reményeink és a terveink, amelyek most úgy tűnik, megvalósulhatnak. Mára mindannyian megkaptuk az oltást, hiszen védettségi igazolvány nélkül nem léphetünk be a Vasgyári Közösségi Házba – osztotta meg Csattosné Simon Mária.

Nyár végéig elkészült a közösség programterve. Néhány alkalmukra vendégeket is várnak.

– Június 15-én kedden nyitó szalonnasütést tartunk majd az udvaron, amin az egyesület szélesebb körben vesz részt, és meghívtuk rá a barátainkat, a kistokaji Ezüstfény Nyugdíjas Klubot is. Június 28-án négy napra Hajdúnánásra megyünk 48 fővel. Ez a második alkalom, hogy ellátogatunk az ottani retró üdülőbe. Augusztus 23-tól pedig megtartják az egyhetes Mozgássérültek Országos Balatoni Találkozóját Fonyódligeten, a Mozgássérültek Egyesületének Országos Szövetsége rendezésében. Oda egyelőre tizenöt fővel jelentkeztünk be – sorolta beszélgetőtársunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában