Mezőgazdaság

2021.06.09. 12:00

Kell eső, de nem 40 napig

Van, ahol a belvíz miatt kellett módosítani a vetési tervet.

Pap Gyula

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Bár az elmúlt napokban szárazabbra fordult az időjárás, ami kedvező a mezőgazdasági munkák szempontjából, a naposabb időben sokat száradt, szikkadt a sáros talaj, és a hőmérséklet is emelkedésnek indult, de továbbra is elmarad az ilyenkor szokásos és ter­mesztett növényeink fejlődése szempontjából optimális értékektől.

Az idei május 2-3 fokkal alakult hűvösebben az ilyenkor megszokottnál.

Az átlag körüli márciussal és a kimondottan hideg áprilissal együtt így a tavaszi átlaghőmérséklet 2 fokos negatív anomáliát mutat – számol be a met.hu agrometeorológiai elemzésében.

Közepes terméseredmény

– Az utóbbi időben kedvezett az időjárás a széna és lucerna betakarításának. A tavaszi vetésű növények – napraforgó, kukorica – pedig többet nőttek egy hét alatt, mint korábban egy hónap alatt – sorolta Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

– Ha Medárddal ma jön egy esős periódus, az sem baj, csak ne tartson negyven napig – tette hozzá. A növényvédelem ad még munkát a gazdálkodóknak csaknem az aratásig. Repcéből jó közepes termésre számítanak, az őszi árpa és búza is hasonló reményekkel kecsegtet.

– A belvíz okoz még mindig problémát, nekünk is 30 hektáron módosítani kellett a vetéstervet, de Bodrogközben és a Taktaközben még rosszabb a helyzet – hívta fel a figyelmet a szakember.

Az őszi kalászosok közül az árpa és a búza kalászai már megjelentek, többfelé megkezdődött a virágzásuk is, a repce pedig a becő- és magképződés fenológiai fázisában jár. A kalászosok jellemzően igen jó, dús, zöld állapotban vannak, míg a repcét jobban megviselte az áprilisi hideg. Ezeknek a növények aranyat ért a májusi csapadékos időjárás, melyet a termésmennyiségben fognak meghálálni.

A napraforgó többnyire 6-8, a kukorica pedig 5-7 leveles. Ezek a növények továbbra is fáznak, a fejlődésük a hűvös idő miatt igen lassú, vontatott, ezen csak a meleg idő segíthet majd.

A táblákon megjelenő gyomok viszont igen jól érzik magukat, az esős idő ideális körülményeket teremtett növekedésükhöz.

Az akác virágzása (bő két héttel később, mint tavaly és tavalyelőtt) megkezdődött. A fákon szépen van virág.

A hét első felében csökken a csapadék esélye, csak helyenként fordulhatnak elő záporok, zivatarok, a sok napsütés mellett 24-28 fokig melegszik a levegő, és hajnalonként is marad a 10 fok fölötti hőmérséklet – jelzi az agrometeorológia.

(A borítóképen: Repcéből jó közepes termés várható [illusztráció])

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában