segítség

2021.06.14. 15:30

A mentők munkáját segítik Dél-Zemplénben

Végtagvákuumokra és „mindent vágó” ollókra gyűjtenek.

Forrás: Olvasónktól

A Szerencsi Mentőállomás dolgozói maguk is gondoskodnak az eszközfejlesztésről, valamint bajtársaik megsegítéséről, ezért 2019 végén életre hívták a Dél-Zempléni Mentőkért Egyesületet.

Eddig – többek között – kopjafát állítottak elhunyt bajtársaik emlékére a mentőállomás udvarán, valamint egy modern és korszerű Lifepak 15 EKG-defibrillátor készülékkel emelték még profibb szintre a szerencsi mentők munkáját.

– Az egyesületnek jelenleg tíz tagja van, ebből nyolcan a Szerencsi Mentőállomás dolgozói, egy magánszemély és dr. Szemán Ákos, Taktaharkány polgármestere – tájékoztatott Tőkés Zoltán, a Dél-Zempléni Mentőkért Egyesület elnöke.

Megtudtuk, hogy a defibrillátor beszerzése után kisebb, a koronavírus-helyzettel összefüggő eszközök beszerzésére koncentráltak, mint az érintésmentes hőmérők és egy ózongenerátor. A helyi áruházaktól, azok dolgozóitól és magánszemélyektől rengeteg mosószert kaptak, illetve olyan kisebb diagnosztikai eszközöket vásároltak, amik még belefértek a 2020-as év költségvetésébe. Így például fonendoszkópokra és vérnyomásmérőkre tettek szert.

Az idei évben, a koronavírus-járvány miatt, kisebb értékű eszközök beszerzését célozták meg. A biztonságos, gyors és hatékony betegellátás érdekében vákuumos végtagrögzítő készletekkel szeretnék felszerelni mindhárom mentőautójukat, amelyek két kéz- és egy lábrögzítő sínt tartalmaznak. Továbbá minden autójukat szeretnék ellátni egy-egy baleseti vagy más néven „mindent vágó” ollóval is, amely nagymértékben növeli munkájuk hatékonyságát, hiszen a legnehezebb ruhadarabokat, például a motoros bőrdzsekit is könnyedén levágja a sérültekről.

Tőkés Zoltántól azt is megtudtuk, hogy idén is van egy nagyobb célkitűzésük. Nagy szükségük lenne ugyanis egy, a defibrillátorhoz hasonlóan több millió forintos eszközre, amely egy mellkaskompressziós készülék, amely plusz csapattársként segíti az újraélesztést.

Természetesen a saját, kétkezi munkájukkal továbbra is hozzájárulnak ahhoz, hogy a mentőállomás minél szebb és komfortosabb legyen. Már hozzákezdtek egy parkoló kialakításához, valamint az emlékmű környékét is szeretnék parkosítani és virágokkal díszíteni, továbbá arról a tervükről sem szeretnének lemondani, hogy a környező iskolák diákjaihoz ellátogatva minél szélesebb körben megismertessék a munkájukat.

(A borítóképen: Tőkés Zoltán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában