Megújulás

2021.06.22. 07:00

A Makovecz család is megnézte a felújítást

A könyvtári részleggel elkezdődött a visszaköltözés a művelődési házba Sárospatakon.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Lezárult A Művelődés Háza és Könyvtára építészeti felújítása, még a berendezés és visszaköltözés folyamata van hátra. Az azonban már látszik, hogy a beruházásban résztvevők minőségi munkát végeztek. Az előzetes elképzelések szerint nyár végén, ősz elején indulhatnak újra a programok a megújult épületben. Az egykori tervező, Makovecz Imre hozzátartozói, a Makovecz Alapítvány képviselői, valamint azok, akik valamilyen módon közreműködtek a beruházásban, a napokban közös bejárást tartottak az épületben.

Aros János polgármester szerint az elmúlt két év igazi csapatmunka volt, ennek eredményét láthatja most mindenki. Emlékeztetett rá, hogy kétmilliárd forintot meghaladó összegével a kultikus épület az önkormányzat egyik legjelentősebb beruházása. Hozzáfűzte: intézményük nemcsak városi, hanem térségi feladatokat is ellát, tehát a megújult épület előnyeit a környék lakói is élvezni fogják.

A Makovecz Imre életművének gondozása érdekében elindított kormányprogram lebonyolításában komoly szerepet vállalt a Makovecz Alapítvány, ők segítették a sárospataki beruházást is. A neves építész fia, Makovecz Pál – aki a kuratórium elnöke is – a helyszínen arról beszélt, hogy 2015-ben indult el az az ötéves kormányzati program, amely a Makovecz-épületek felújítását, megépítését tűzte zászlajára. Voltak kisebb csúszások, ezért zajlik még most, vagyis az előrevetített időszakon túl is a beruházássorozat. A programot a kormány előreláthatólag meg is hosszabbítja, így 2022-ig biztosan folytatódhatnak a beruházások – közölte.

Segítettek a lebonyolításban

Ennek a végrehajtásában az alapítvány a kezdetektől részt vett, például a döntés-előkészítésben, egyebek mellett abban, hogy melyik épületek kerüljenek fel a listára. Ezenkívül rendelkezésre bocsátották az eredeti terveket, és javasoltak olyan építészeket – Sárospatak esetében Sáros László Györgyöt –, akik ismerik az adott épületet, a szerkezetet, az előzményeket, vagyis olyan építészeti színvonalat tudtak biztosítani, amely az aktuális projekthez elvárható – jelentette ki Makovecz Pál.

Az elmúlt két év igazi csapatmunka volt, ennek eredményét láthatja most mindenki – Aros János

Elmondta: az ötéves programban összesen 34 épület érintett, ami az összeget és a megvalósult építkezéseket összehasonlítva rendkívül költséghatékonynak tekinthető. Kifejtette: Sárospatakkal a kezdetektől fogva jó a kapcsolata az alapítványnak, hiszen a városban nagyon sok Makovecz-épület található. Első „életjelük” például az volt, amikor a művelődési ház egyik jubileumi rendezvénysorozata keretében megrendezendő kiállításhoz anyagokat adtak.

Megemlítette: a város egy másik hasonló beruházásnak is örülhet, hiszen az Árpád Vezér Gimnázium felújítása is zajlik. Nemrég döntöttek arról, hogy az egyik programban megmaradt pénz egy részét átcsoportosítják a gimnázium javára.

Megújult, de nem változott

Az épület felújításának egy nagyon különleges jellegzetessége, hogy miközben teljesen megújult, hangulatában és látványában szinte semmit sem változott – mondta Sáros László György Ybl-díjas építész, a felújítás tervezője. Példaként említette, hogy ugyan a laikus szemlélő szinte semmit nem vesz észre belőle, de kicserélték az összes nyílászárót. Ezenkívül olyan épületgépészeti megoldásokat kellett szinte láthatatlanul megoldaniuk, amelyek az épület építésekor, vagyis a nyolcvanas évek elején még nem voltak: ilyen a klímatechnika vagy a modern szellőzőberendezés. Strukturális átalakításokon is átesett az intézmény, például a korábban a kiállításoknak helyet adó galéria lett a gépház. Ezt az építész azzal indokolta, hogy ez egy szellőzés nélküli, nyáron szinte elviselhetetlenül meleg helyiség volt eredetileg, ezért oda olyan funkciót tervezett, ahol huzamosabb ideig nem tartózkodnak emberek. Helyette a majdani tárlatoknak egy különleges helyet alakítottak ki az egykori próbaterem galériájában – fűzte hozzá. A művelődési házat teljesen akadálymentesítették is.

Őszre zárulhat a költözés

Ahogy az elköltözés, úgy a visszaköltözés sem lesz egyszerű, A Művelődés Háza és Könyvtára dolgozói előtt számtalan feladat áll a következő hetekben, hónapokban – közölte a bejáráson Csatlósné Komáromi Katalin, az intézmény igazgatója. Mint elmondta, a bútorzat, a berendezések, valamint a hang- és fénytechnika kiépítésének előkészülete zajlik. Úgy tervezik, hogy először a könyvtári intézményrész költözik vissza, ez már el is kezdődött – tette hozzá. A megújult épületben várhatóan második újrainduló részleg a mozi lesz, végül pedig a színházterem elkészülte után a klasszikus közművelődési programok is visszatérhetnek az intézmény falai közé, ennek idejét őszre becsülik – közölte az igazgató. Csatlósné Komáromi Katalin elmondta azt is: gondoskodni fognak róla, hogy azoknak is be tudják mutatni a megújult művelődési központot, akik kimondottan a Makovecz-épületre kíváncsiak.

A sárospataki kivitelező cég is igyekezett felelősségteljes munkát végezni, ugyanis a helyi beruházások számukra is nagyon fontosak – jelentette ki Kocsi László, az Épszer Zrt. elnök-igazgatója. Mint kiemelte: bár az épület sajátosságai és különlegessége miatt sok kihívással találkoztak, de szakember gárdájuknak és kiváló beszerzési kapcsolataiknak köszönhetően minden problémát meg tudtak oldani. Az eredményre maguk is büszkék – tette hozzá.

(A borítóképen: Az épület miközben teljesen megújult, hangulatában és látványában szinte semmit sem változott)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában