Állatvilág

2021.05.09. 15:30

Ne mentsük a kölyköket!

Az állatcsemeték fejlődésének része, hogy áprilisban már egyedül próbálnak közlekedni.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

A kölyökállatok tavasz közepétől nyár elejéig kezdik el önállósítani magukat, és fokozatosan egyre távolabb merészkednek az anyjuktól. Ilyenkor mi is összetalálkozhatunk egyedül kószáló kisállatokkal, fiókákkal, akár a városi parkokban is. Ezek a csöppségek bár első látásra elveszettnek tűnhetnek, de nem árvák. Nem szorulnak a megmentésünkre, sőt ha hozzájuk nyúlunk, sokat árthatunk nekik – hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Mi tesszük árvává

– Az emlősök többek között abban különböznek a madaraktól, hogy jó a szaglásuk, és érzékenyek az emberi szagmintákra. Emiatt, hogyha megfogunk egy őzgidát, kis nyuszit, rókát, nyestet, mókuskölyköt vagy vadmalacot, akkor számíthatunk rá, hogy az anyja, megérezve az emberszagot, örökre elhagyja őt – magyarázta Orbán Zoltán, az MME szóvivője. – Két éve Magyarországra is eljutott a híre annak a botrányos esetnek, amikor a Yellowstone Parkban a kirándulók szakadó esőben találkoztak egy egyedül poroszkáló bölényborjúval. Betuszkolták a kocsijukba, hogy megóvják, majd értesítették a helyileg illetékes halés vadvédelmi szolgálatot. A kis borjút aztán megpróbálták visszaadni az anyjának, de az már nem fogadta el, így elpusztult. Az önjelölt megmentőket megbüntették.

A vadon élő emlőskölykök házi gondozásával a természetes környezetükben életképtelen egyedeket nevelünk.

Veszélyes lehet

– A befogott kisállatok többé már nem a fajtársaikhoz vonzódnak, hanem az emberhez. Gyakran sünök esetében találkozunk ilyen háziasítással, de a szelídített sünik nem élnek túl hosszú életet. Vaddisznónál a hasonló eljárás még veszélyes is lehet, különösen, ha már felnőtt az állat. Tavaly olyasmire is volt példa, hogy szelídített vaddisznó közel ment kirándulókhoz, hogy ételt kunyeráljon, de ők pánikkal reagáltak. A kölykök mentőhelyre történő szállítása is felesleges. Ezzel csak azt érjük el, hogy a kevésbé életképes kicsiknek is szaporodási lehetőséget adunk. Közbeavatkozásunkkal végső soron a faj génállományát is lerontjuk, hiszen akadályozzuk a természetes szelekciót – fejtette ki a szóvivő.

Ha leszakadt a fészek...

A fiókákat meg szabad fogni, mert a madaraknak nem jó a szaglása.

– Madarak esetében a pelyhes, földre esett fiókát gyakran a saját családja lökte ki a fészekből, hogy több helyet kapjanak az erősebb, egészségesebb utódok. A madarak számára az is természetes, hogy az élőhelyükön ragadozók portyáznak, és ez alól a városi parkokban sétáló kutyák és macskák sem kivételek. Az ivarérés előtt a természetben a fiókáknak jellemzően 70-90 százaléka elpusztul. Egyedül akkor tudunk valóban segíteni, hogyha leszakadt fészket találunk. Ilyenkor a kicsiket jól tesszük, hogyha fonott kosárban egy magasabb ágra akasztjuk, ahol a szüleik könnyen megtalálják őket – ajánlotta Orbán Zoltán

(A borítóképen: Rókakölyök. Nem segítünk, ha magunkhoz vesszük)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában