Növénytermesztés

2021.05.29. 08:00

Ha szép epreket szeretnénk

Védeni kell a betegségektől és a megfelelő tápanyagot biztosítani a növénynek.

Horváth Imre

20210519 Szombathely Mi újság az eperrel Vas megyében? Az első virágok elfagytak, a szokottnál hűvösebb időjárás pedig nem kedvez a szemek növekedésének. Az általunk megkérdezett gazdálkodó szerint nem valószínű, hogy májusban földi szamócát szüretelhetünk. Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Forrás: MW

Fotó: Cseh Gábor

Egyik kedvenc tavaszi, kora nyári gyümölcsünk a földi eper vagy szamóca, amely folyamatos figyelmet ugyan nem igényel, de azért néhány dologra oda kell figyelni, ha szép termést szeretnénk.

A szamóca betegségei

Nagyon sokan elhanyagolják a leérés után a szamóca gondozását, pedig, ha nem fordítunk rá figyelmet, akkor nem fog olyan jól teremni, ugyanis a tövek ilyenkor tárolják le a tápanyagot a következő évre. Az ápolás a gyomirtásból, az indák eltávolításából és az öntözésből áll. Ősszel a növény fejlődésében az elágazások kifejlődése és rügyképződés is lejátszódik, ha gyomos a terület, nincs elég tápanyag vagy víz, akkor nem tud kellőképpen fejlődni, és folyamatosan csökken a termésmennyisége. Tehát szüret után kapáljuk fel a talajt, a felesleges indákat szedjük le és öntözzünk, ha szükség van rá.

Többen esküsznek a levelek kaszálására is, ez főleg az idősebb ültetvényeknél lehet hasznos, illetve akkor, ha elszaporodott a szamócaatka. A leveleket atka esetén persze össze kell szedni, és kidobni. A folytontermő szamóca viszont nem kaszálható!

A növény legádázabb ellenségei a gyökérbetegségek, a fitoftora, a verticilliumos hervadás és a fuzárium. Ezek ugyanis a komplett növényt tönkre teszik, és akár el is pusztulhat. A levelek elszáradásával, a szárak barnulásával, az egész növény pusztulásával járnak. Ha ezek a betegségek megjelennek, akkor nincs más megoldás, mint a növény átültetése, a gombaspórák ugyanis évekig életben maradnak a talajban.

A lisztharmat, illetve a mikoszferellás, diplokarponos és cítiás levélfoltosságok a levél betegségei, megjelenésükkor a levelek fodrosodnak, foltosodnak, száradnak, színeződnek, a megfelelő permetezőszerekkel lehet védekezni ellenük. Gombás betegség a virágot, termést megtámadó botrytis, vagyis szürkepenész, amelynek éppen kedvez a váltakozó, meleg, esős időjárás. Megelőzni a fóliás termesztéssel, talajtakarással lehet, a fertőzött terméseket le kell szedni és kidobni, van rá permetszer is, de az egészségügyi várakozási időt ki kell várni!

Nemcsak a betegség okozhat azonban gondot a növénynél, hanem a megfelelő tápanyagok hiánya is. A földieper ugyanis nagy tápanyagigényű növény, egyenletes nitrogént, káliumot és foszfort igényel. A tápanyagigénye természetesen virágzáskor és terméskor a legnagyobb, így ilyenkor erre különösen oda kell figyelnünk, ahogy az öntözésre is!

(A borítóképen: A termés fejlődéséhez pótolni kell a tápanyagokat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában