Ízvilág

2021.05.17. 18:00

Folyós közepű marad a csokis minitorta

Mindenkinek van benne egyetlen percnyi feladata.

Pap Gyula

Forrás: Olvasónk küldte

Csak folyós közepű sütinek hívjuk. Ünnepi édességnek is kiváló: szufléformában sül mindenkinek egy kis tortácska – ismerteti Kovács Ágnes egyik kedvenc süteményének elkészítését. – Annyira begyakoroltuk, hogy bármikor, akár hétköznap este is összekutyuljuk, ha megkívánjuk. És nem feltétlenül az édességre, hanem az ünnepi hangulatra, a családi együttlétre, a lakást betöltő süteményillatra és a családi tűzhely melegére vágyunk ilyenkor.

Nagyon egyszerű, mindenkinek van benne egyetlen percnyi feladata (igen, olyan is van, akinek már csak a nyalakodás jut), és nagyon hamar készen is van. Cukor és liszt alig kerül bele, ezért csak 414 kcal egy adag. A családi élmény mellett nekem azért is fontos ez a süti, mert a nagymamámra emlékeztet. Ha nem volt délután készen süti, és valami édességet kívántunk, kávéscsészében elkevert egy tojássárgáját porcukorral és kakaóval, azt nyalakodtuk, mint valami cukrászkölteményt – idézi fel Ágnes.

– A vajat a csokoládéval vízgőz fölött megolvasztjuk. Nem érdemes túlmelegíteni, hogy hamar belekeverhessük a tojásokat a liszttel, cukorral, kakaóval, aromákkal és sóval együtt. A kivajazott hat szufléformát még meghintjük vékonyan kakaóporral, hogy semmiképpen ne ragadjon, és még kakaósabb legyen minden a konyhában. Háromnegyedig töltsük meg őket a simára kevert krémmel. 200 fokra előmelegített sütőben 6, 7 vagy 8 percig kell sütni. Elkezd emelkedni, majd megrepedni a teteje, és ekkor kell gyorsan kivenni, hogy folyós maradjon a közepe. Ezt lehet, hogy gyakorolni kell majd, de nem szabad feladni – hívja fel a figyelmet az amatőr cukrász. – Az elrontott süti is mind elfogy, csak az nem az az élmény, amire készült az ember. Én tányérra borítom (főleg azért, hogy a tálka ne égesse meg a kis és nagy gyerekek kezét), és tejszínhab, fagyi, málna kerül mellé – ismerteti a tálalás szokását Ágnes.


Hozzávalók 6 adaghoz

– 10 dkg vaj (+ a formákhoz)

– 20 dkg igazi étcsokoládé

– 4 tojás

– 5 dkg cukor

– 1 kanál liszt

– 1 kanál cukrozatlan kakaópor (+ a formákhoz)

– fél csipet só

– 1 csepp rumaroma

– 1 csepp vaníliaaroma

(A borítóképen: Tiszta csoki)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában