Videóval

2021.05.12. 19:00

Falra másztak a katonák

Debrecenből érkezett felderítő katonák gyakorolták a falra mászást és a leereszkedést a Bükkben, Örvény-kőnél.

Szaniszló Bálint

Fotó: Kozma István

Egy meredek sziklafalra felmászni nem egyszerű dolog még falmászó felszerelésben sem, de ha azt katonai egyenruhában, katonai felszereléssel kell megtenni, komoly felkészülést igényel.

A Magyar Honvédség 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred katonái kedden a Bükk hegységben, Örvény-kőnél valódi terepviszonyok között gyakorolhatták a sziklamászást és a szikláról való biztonságos és gyors leereszkedést. Amit a tanfolyam első felében tantermi körülmények között elsajátítottak, most a való életben kellett alkalmazni: az ön- és társbiztosítást, különböző szintű hegyoldalak leküzdését párban és kötelékben.

Elmélet és gyakorlat

A Magyar Honvédség 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezredet 2018-ban hívták életre, a honvédségnek jelenleg ez az egyetlen felderítő alakulata. Az ezred a debreceni Kossuth Lajos laktanyában állomásozik.

Tokaji Tamás őrmester oktatóként vett részt a bükki gyakorlaton, tőle tudtuk meg, hogy a felderítő katonák kiképzésének fontos eleme, hogy amennyiben olyan területre érnek, ahol sziklafal vagy bármilyen kiszögellés, vagy folyó, vagy csak kötéltechnikával leküzdhető akadály állja az útjukat, akkor fontos a mostani gyakorlat során megszerzett tudás.

Ahhoz, hogy biztonságosan elsajátítható legyen a tudás, részt kell venni a honvédség keretein belül az egyhetes tanfolyamon, ahol a korábban kiképzett oktatók, mint Tamás, adják tovább tudásukat.

„Ha csak le kell mennünk egy sziklafalon, az egyszerűbb feladat, hiszen akkor csak ki kell kötni a biztosítókötelet és az egyéni védőfelszerelés használatával biztonságosan le kell ereszkedni – magyarázta Tokaji Tamás őrmester. – A nehezebb felfelé menet. Akkor egy jól képzett katona előmászóként felmegy, odafönt kiépíti a standpontot és az utána jövők már ezzel a biztosítással tudnak feljutni a fel tetejére.”

Tokaji Tamástól persze azt is megtudjuk, hogy civilben aktív mászó, így számára nem jelent akkora kihívást ez a gyakorlat, és igyekszik mászótudását, praktikáit átadni társai számára.

Tállas Tibor számára ez volt az első ilyen gyakorlat. Mint elmondta, amikor megérkeztek, kaptak egy biztonsági oktatást, megmutatták nekik a feladatot, aztán maguknak is végre kellett hajtani. „Mind a mászás, mind az ereszkedés jól sikerült szerintem. Teljesen pozitívan élem meg ezt a dolgot és örülök, hogy megkaptuk ezt a kiképzést is. Pedig előtte azért kicsit tartottam tőle, de minden jól sikerült” – emelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában