Kertművelés

2021.05.30. 08:00

Elengedhetetlen feladat a talaj lazítása az eső miatt

A gyümölcsfákkal és a veteményessel is akad tennivaló ezekben a napokban.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az év 21-ik hetében járunk, amely nagyon sok feladatot ad a gyümölcsösben és a veteményesben is a kertészkedők számára. Érdemes tehát átvenni, mire érdemes figyelni ezekben a napokban.

A gyümölcsfák zöldmetszése aktuális lehet, de a tápanyagpótlásról se feledkezzünk meg, hisz a termés kineveléséhez mindenképpen nitrogénre van szükség. Ennek a pótlására a vízben feloldott pétisóoldattal öntözés tökéletesen megfelel, de a pétisó helyett a csalánlé szintén alkalmas lehet a nitrogénpótlásra.

Óvatosan a permetezéssel

Már most jelöljük meg azokat a szamócatöveket, melyek bőven teremnek. Az augusztusi áttelepítéskor ezekből válogassunk majd. Rendszerint a gyengén termő tövek fejlesztik a legnagyobb számban az indáikat, így könnyen előfordulhat, hogy éppen ezekből szaporítunk magunknak.

Továbbra is nagyon fontos a talaj kapálása, a gyomok irtása és az öntözés. A kapálással nemcsak a gyomok ellen harcolunk, hanem a fellazított talajréteggel megakadályozzuk a párolgást, a kiszáradást is. Ajánlott minden nagyobb öntözés vagy esőzés után elvégezni, mikor már kissé megszikkadt a talaj. Így a felső réteg nem kérgesedik be, laza, porhanyós és szellős marad. Ezzel együtt persze a gyomtalanítás is nagyon fontos és szükséges is, hiszen a gyomnövények nemcsak nőnek, de elkezdenek most már virágozni is lassan, ami után nagyon könnyen terjednek és szaporodnak. Ezt megelőzendő tehát mindenképpen indokolt a gyomnövények eltávolítása a portáról.

A kórokozók miatt szükség lehet a permetezésre, de legyünk ezzel óvatosak! Csak szélcsendes időben és késő délután végezzük. A réztartalmú szerek ugyanis könnyen perzselést okozhatnak, ha 25 Celsius-fok fölött permetezzük ki. Ha a gyümölcsfák alatt vetemény van ültetve, takarjuk fóliával a sorokat, amíg tart a permetezés. Erre leginkább a korán termő retek, spenót, saláta, újhagyma esetében van szükség.

A termésválogatáshoz nagyon nehezen kezdenek hozzá a kiskerttulajdonosok, pedig érdemes. Az őszibarack, alma esetében különösen fontos. Ezért, a fán lévő termést érdemes ritkítani. Azokat a példányokat kell leszedni, melyek közé még egy kifejlett gyümölcs nem fér be. Érdemes, az egrest is megritkítani. Ugyan a gyümölcs most még savanyú, mert csak félig érett, de ivólének, kompótnak, mártásnak már elkészíthető.

Szedjük folyamatosan a hónapos retket, mert hamar pudvásodik. A póréhagyma töveit töltögessük fel. Vethetünk még nyári retket. Ha a sárgarépa túl sűrűre kelt ki, feltétlenül egyeljük. A ritkítást folyamatosan végezzük, így a második – harmadik egyeléskor már fogyaszthatjuk a saját magunk termelte répát. Ha a burgonya hajtásai elérték a 20-25 centit, ismét töltsük fel a töveket. A burgonya gyorsan nő a meleg és a nedvesség hatására.

(A borítóképen: A kapálás a talaj nedvességét is segít megtartani)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában