szabadidő

2021.04.17. 18:00

Ha túra, akkor jó hátizsák

Ha a túrázással, természetjárással csak most ismerkedünk, nem érdemes rögtön a legdrágább, legkomolyabb hátizsákokat megvenni.

Szaniszló Bálint

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A lényeg az, hogy egynapos kirándulások, kisebb túrák felszerelése: az enni- és innivaló a minimális kiegészítőkkel kényelmesen elfér egy kimustrált iskolai hátitáskában is! Viszont kézitáskát, szatyrokat soha ne vigyünk magunkkal, mert komolyan zavarnak, akadályoznak a haladásban.

Jót, s jól

Viszont ha már túl vagytok az első komolyabbnak gondolt túráitokon, és szeretnétek már igazi túrazsákokat a hátatokra, akkor érdemes ellátogatni egy nagyobb turistaboltba és megnézni a felhozatalt. A korábbi túráitokon már láttátok, megtapasztaltátok, mennyi holmit szükséges magatokkal vinni egy egynapos kirándulásra, túrára, hát most is akkora zsákot érdemes keresni, amiben mindaz kényelmesen elfér, amit magatokkal akartok vinni.

Egy 20–25 literes hátizsák erre a célra tökéletesen megfelel. Szóval ott álltok a turistaboltban és a 20-25 literes kategóriában mutatnak vagy harminc hátizsákot. De melyiket válasszátok? Néhány szempontot érdemes vásárlás előtt végiggondolni. A saját 25 literes hátizsákom már tizenöt éve nyúzom, nagyon tartós fajta, és jó sok zseb van rajta.

Én szeretem, ha a dolgaim nemcsak ömlesztetten, hanem rendszerezve vannak a zsákban, egyszerűen azért, mert így könnyebb őket megtalálni. Tehát külön zsebben vannak az irataim és a pénzem, megint másikban a térképek, útvonal leírások, bélyegzőpárna, egy harmadikban pedig az apróságok: svájci bicska, mobiltelefon, lakáskulcsok stb.

Legyenek zsebei!

Jó, ha van a zsák oldalán egy kis nyitott zseb, amibe belefér egy félliteres palack az ivóvíznek, így nem kell mindig megállni és nyitogatni a hátizsákot, ha inni akarsz, mert menet közben is elővehető az oldalzsebből. Jó, ha van a hátizsáknak belső zsebe is, így oda kerülhetnek a fontosabb dolgok: az iratok és a pénztárca.

Kényelmes viselet legyen!

Egy hátizsák akkor jó, ha kényelmes viselni. Ezért nagyon fontos, hogy széles, párnázott legyen a két vállpánt (vállheveder), hiszen azok fekszenek majd fel a vállaidon és hordozzák a hátizsák teljes súlyát.

Érdemes azt is megnézni, hogyan illeszkednek a vállpántok a zsákhoz: itt minél erősebb a varrás, annál tartósabb lesz maga a hátizsák is. Jó, ha van a zsáknak mellhevedere is, ezzel lehet ugyanis szabályozni a vállpántok egymástól való távolságát a mellrészen.

(A borítóképen: A hátizsák a túra alapkelléke)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában