Elismerés

2021.03.05. 13:00

Református versenysikerek

Két jeles diákját ünnepli ezekben a hetekben a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma.

Bódisz Attila

Forrás: ÉM

A fiatalok az elmúlt években több rangos versenyen szereztek dicsőséget maguknak, iskolájuknak, és nem történt másképp a jelenlegi, járványhelyzettel nehezített tanévben sem.

Búzásné Nagy Gabriella, az intézmény igazgatóhelyettese, felkészítő tanár lapunknak elmondta: diákjaik úgynevezett „királykategóriás” versenyeken jutottak el országos döntőkbe. Ezek között megemlítette az Oláh György Országos Középiskolai Kémiaversenyt, amelyen már harmadik éve vesznek részt. A református gimnáziumból ebben a tanévben három tanuló jutott be a második fordulóba: II. kategóriában Kovács Katalin, 11. b, III. kategóriában Klamancsek György, 12. b és Pásztor András, 12. b – sorolta Búzásné Nagy Gabriella.

Az iskolások a rovarhotelükkel egy harmadik helyet is elértek

Hozzátette: idén a megszokottnál kicsit többet kellett várniuk arra, hogy megtudják az eredményt, amely alapján Klamancsek Györgynek sikerült bejutni az országos döntőbe. Mint elmondta, a járványhelyzet miatt a döntőt két részletben rendezik meg, a szóbeli versenyt február 27-én online tartották, az írásbeli rész várhatóan április elején lesz Budapesten.

Az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny Kémia II. (tagozatos) kategóriában a második fordulóba Pásztor András és Klamancsek György jutott be. A fordulót Miskolcon rendezték meg január végén, Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből ebben a kategóriában már csak ők versenyeztek a második fordulóban. Közülük Pásztor András bejutott az OKTV országos döntőjébe. A felkészítő tanár elmondta: ez a döntő gyakorlati feladatokból áll, és március 20-án rendezik meg.

Kérdésünkre válaszolva elmondta: a felkészülés során kevés alkalomtól eltekintve sikerült kis csoportban, de az intézményben találkozniuk és megbeszélni a várható feladatokat, témaköröket. Amikor erre nem volt lehetőség, akkor online tartották a kapcsolatot pedagógusok és diákok. A kiválóan szereplő diákok másik felkészítő tanára Búzás László.

Biológia és klímavédelem

Szép sikereket értek el a gimnázium tanulói biológia, valamint a környezettudatosságra nevelő versenyeken is. Ebben a tanévben már tizenharmadik alkalommal hirdette meg a Kaposvári Egyetemen működő SOMTESZ Egyesület a Fodor József Országos Biológia Versenyt az ország középfokú intézményeiben tanuló diákok számára. A versenyt a Covid–19-helyzetre való tekintettel online rendezték meg.

A verseny célja, hogy elősegítse a biológia iránt érdeklődő tanulók érettségire, egyetemi felvételire való felkészülését, lehetőséget adjon egy magasabb szintű megmérettetésnek – közölte Bódiszné Hajnal Aliz, a sárospataki refis versenyzők felkészítő tanára. A református gimnázium színeiben Buchalter Dorotytya 10. a és Emri Olívia 10. a osztályos tanulók indultak. Az előválogatási fordulón több mint 200 tizedikes diák közül Emri Olívia a március 11-én megrendezésre kerülő országos döntőbe jutott, mellette Buchalter Dorottya is kiválóan helytállt – tette hozzá a pedagógus.

Ugyancsak Bódiszné Hajnal Aliz irányítása alatt nyerte meg 68 intézmény között a gimnázium és református általános iskola a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség, a Reflex Környezetvédő Egyesület és a Magyar Természetvédők Szövetsége által elindított Mozdulj a klímáért! – elnevezésű klímavédelmi kampány közösségi akcióját. A versenyben a koronavírus ellenére is 15 999 diák és 1 431 pedagógus mozdult a klímáért – írták közleményükben a szervezők. A pataki kisiskolások az iskolakertben elhelyezett rovarhotelükkel egy harmadik helyet is elértek. A pedagógus hozzátette: a sikerhez szükség volt az egész iskola közösségének, valamint a – rovarhotel esetében – szülők aktív közreműködésére.

(A borítóképen: Pásztor András, Búzásné Nagy Gabriella és Klamancsek György)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában