fecske-mentős barátság

2021.03.10. 18:00

Már nagyon várja fecskéit a Szerencsi Mentőállomás

Nemcsak az életmentéshez, de a fecskék védelméhez is hozzájárul a Szerencsi Mentőállomás.

Detzky Anna

Fotó: Orbán Zoltán

Kevesen tudják, hogy a Szerencsi Mentőállomás 40 éve nem csupán a mentőknek, de több mint félszáz fecskecsaládnak is otthont ad – írja közösségi oldalán az Országos Mentőszolgálat. – Amellett, hogy a védett fecskekolónia komoly értéket képvisel, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is számontartja a szerencsi mentős fecskéket. A lakótársak ugyan minden évben ugyanakkor, szeptemberben költöznek Afrikába, hazatérésük már korántsem ilyen pontos. Az első fecskék még meg sem érkeztek, de a bajtársak már februárban gondoskodtak madáreleségről.

A szerencsi fészkek | Fotó: Országos Mentőszolgálat Facebook oldala

Segítik a fészeképítést

– Körülbelül ötven Szerencs, Szerencsi Mentőállomás, fecske, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, mentős fecskék, füstifecskecsalád lakik nálunk a garázs oldalában, akik évről évre visszatérnek a mentőállomásra, és még bővítik is a kolóniát – nyilatkozta Tóth István mentőtiszt, a Szerencsi Mentőállomás vezetője. – Olyan okosak, hogy az otthonaikat a neoncsövek közelébe építették, amelyek éjszaka is meleget adnak nekik. Amelyik fészek esetleg megsérül a távollétükben az időjárási viszontagságok következtében, azt minden évben helyreállítják, amikor visszatérnek. Mi annyival tudunk nekik segíteni, hogy fellocsoljuk az udvart és mesterségesen sarat csinálunk. Miután megérkeznek, egyébként kevésbé szívesen használjuk a garázst, mert folyamatosan piszkolnak az autókra is. Úgyhogy viszonylag sokat kell takarítanunk utánuk, a garázsajtókat szintén rendszeresen le kell mosnunk miattuk. Viszont ettől függetlenül nagyon szeretjük és várjuk őket vissza. Általában április végén szoktak érkezni, most még nagyon hideg lenne nekik és nem találnának elég élelmet maguknak. A fecskecsaládok nem egyszerre távoznak, de szeptember végéig mindig élvezhetjük valamennyi madár társaságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában