kurzus

2021.02.28. 12:30

Online egyetem időseknek

Egészségügyi és nagyszülőknek szóló elő­adásokat hallgathatnak az Idősek Egyetemén.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Idén is meghirdette az Idősek Egyetemét, ezúttal online formában a Nyugdíjas Klubok és Idősek Életet az Éveknek Országos Szövetsége.

A sorozatba bármikor be lehet kapcsolódni.

Az első két téma a járványhelyzetet érintette, a következő előadást március 29-én 10 órától dr. Béres József tartja „Egy csepptől az egészség teljességéig – Immunerősítés Béres Cseppel” címmel.

Az alkalmakat Zoomon keresztül tartják, amelyek linkjét a szervezők továbbítják azokhoz, akik regisztráltak. Az előadások tematikája a szövetség honlapján megtekinthető. Később az elő­adások ugyanitt visszanézhetőek. A részvétel nem jár vizsgakötelezettséggel.

Behálózzák az országot

– Szervezetünk 32 éve jött létre 137 klubbal, viszont ma több mint 950 klub tartozik a kötelékünkbe összesen 70 ezer taggal. A megalakulásunkban meghatározó szerepet játszott egy televíziós személyiség, Knoll István operatőr – emlékezett vissza Hegyesiné Orsós Éva, a szövetség elnöke. – Kezdetben a művészeti tevékenység állt figyelmünk központjában. Nagyon sok dal- és tánckör, illetve vers- és prózamondó kör tartozott hozzánk.

A hosszú évek alatt változtak a nyugdíjasok igényei.

– Ma többen szeretnének képzésekben részt venni. Történelmi, irodalmi témák foglalkoztatják az időseket, de szívesen hallgatnak elő­adásokat természetről, új tudományos felfedezésekről is. Sok esetben pedig praktikus számítógépes ismeretek megtanulását szorgalmazzák. Sorra jöttek létre az országban különböző néven az időseknek tartott egyetemek, több településen az önkormányzattal együttműködve. Tavaly a koronavírus miatt elindultak az online kurzusok. Miskolcon a Harmadik Kor Egyeteme Alapítvány, illetve a Miskolci Egyetem tart hasonló nagyon színvonalas képzéseket Szépkorúak Akadémiája néven – mondta beszélgetőtársunk.

Tavaly a koronavírus miatt elindultak az online kurzusok

Hegyesiné Orsós Éva

Az előadók önkéntes munkában, tiszteletdíj nélkül vállalták a szolgálatot.

– Kiváló szakértőket sikerült megnyernünk. Egy héttel az esemény előtt minden előadásról rövid ajánlást teszünk közzé Facebook-oldalunkon. Ugyanitt üzenetben bárki kérdést intézhet a soron következő előadó felé. Országosan száz belépési pontot vásároltunk meg erre a félévre. Van olyan monitor, ami előtt egyszerre akár hárman is ülnek. Az alkalmak első 5 percében a tagjaink rövid tájékoztatót kapnak a szövetség munkájáról, programjairól. Ezután következik a bő félórás elő­adás, majd a hallgatók kérdezhetnek. A kurzus célja a közösségépítés, az ismeretterjesztés és az idősek életminőségének javítása az egész életen át tartó tanulással. Ha enyhül a vírushelyzet, akkor reményeink szerint az utolsó előadást júliusban már személyesen, Hajdúszoboszlón tarthatjuk meg. Ezt követően pedig szeptemberben folytatjuk majd a munkát a tavaszi félévvel – ismertette a szövetség elnöke.

A féléves térítésmentes kurzusra ezen az e-mail-címen lehet jelentkezni: [email protected]

(A borítóképen: Egyelőre a virtuális térben zajlik az oktatás, de remélik, lesz személyes találkozásra is lehetőség)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában